9. veebruar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Statistikaamet hangib rahvaloenduse jaoks 2332 sülearvutit

Statistikaamet kuulutas välja riigihanke 2332 sülearvuti ostmiseks, mida kasutatakse tänavu detsembris algava rahvaloenduse läbiviimisel. Pärast rahvaloendust hakkavad soetatud arvuteid kasutama erinevad riigiasutused.

„Aasta lõpus algav rahvaloendus on varasematega võrreldes tehniliselt uuel tasemel – lisaks sellele, et Eesti alalistel elanikel on võimalik internetis enda kohta küsimustik ise täita, oleme ka tavapärase küsitluse puhul loobunud paberankeetide kasutamisest,” rääkis statistikaameti statistika süsteemide talituse juhataja Rain Haviko.

Kui 2000. aasta rahva ja eluruumide loendusel märkisid rahvaloendajad elanike antud vastused paberküsimustikku ja need hiljem skaneeriti, siis 2011. aasta loendusel sisestavad rahvaloendajad elanike vastused otse sülearvutitesse, kust andmed edastatakse turvakanalite kaudu statistikaameti serveritesse. Paberankeete kasutatakse vaid varuvariandina olukorras, kus sülearvutiga küsitlemine pole mingil põhjusel võimalik.

„See muudab kogu küsitlusprotsessi oluliselt turvalisemaks ja ka andmete hilisema töötlemise kiiremaks,” rääkis Rain Haviko. „Sülearvutile esitatavad nõuded on peamiselt seotud sellega, et rahvaloendajal oleks sellega võimalikult mugav töötada. Näiteks ei tohi sülearvuti kaaluda rohkem kui 2,4 kg, selle aku peab tehase andmetel kestma vähemalt kaheksa tundi ja ekraani suurus jääma vahemikku 13,0-13,6 tolli,” selgitas Haviko. Lisaks peab hangitavatel arvutitel olema ühe aasta pikkune garantii.

Hangitavaid sülearvuteid hakatakse kasutama alates järgmise aasta veebruarist, kui algab 2011. aasta rahva ja eluruumide loenduse küsitlusloendus. „Pärast rahvaloenduse läbiviimist leiavad sülearvutid rakendamist erinevates riigiasutustes,” rääkis Haviko. 

Eestis toimub rahvaloendus tänavu 31. detsembrist järgmise aasta 31. märtsini. Esimese kuu jooksul (31.12.2011 – 31.01.2012) toimub elektrooniline rahvaloendus ehk e-loendus, kus Eesti alalised elanikud saavad vastata küsimustikule internetis. Neid, kes e-loendusel ei osale, külastavad perioodil 16.02 – 31.03.2012 rahvaloendajad.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052