7. märts 2011
Jaga lugu:

Suur valimisinfovool ajas IT-süsteemi umbe

Valimisandmete edastamisel tekkinud ligikaudu 1,5tunnise viivituse põhjustas vabavaralise andmebaasimootori viga, mille käivitas kiire andmemahtude kasv lühikese aja jooksul, teatas tarkvarafirma Helmes.

Vea tekitas andmebaasimootori ebaoptimaalne käitumine, mistõttu päringute täitmisel tekkis lubamatu viivitus ning päring katkestati. Lahendusena sunniti andmebaas oma käitumist ümber otsustama, mida andmebaas oleks pidanud tegema koheselt automaatselt.

Helmese arendatud komponendid käitusid tõrgeteta. Põhjus on vabavaralises andmebaasimootoris PostgreSQL, mis ei suutnud õigeaegselt ise otsustada, kuidas efektiivselt päringut täita. Helmese poolt olid kõik tehnilised tingimused selleks täidetud ja testis kontrollitud.

Helmese teatel leiti vea põhjus 10 minutiga, ent andmebaas ei allunud tehnilistele korraldustele piisavalt kiiresti – ümberlülitumine võttis aega üle 1 h.

 „Hetk, millele VVK teleintervjuus viitas, ootasimegi Postgre taga, et andmebaas ümber lülituks. Lõpuks ootasime seda üle tunni aja ning selline viivitus ei ole ootuspärane. Omalt poolt olime kõik ära testinud ja kontrollinud ning enam midagi teha ei saanud,“ selgitas tekkinud viivitust Helmese kvaliteedijuht Meelis Lang.  „Ainus võimalus tekkinud olukorda ära hoida oleks olnud andmebaasi eeltäitmine samamahulise valimisinfoga, mis valimiste tipphetkel. See ei ole aga normaalne, sest süsteemi käivitamisel ei tohi olla andmebaasis sellises mahus pseudoandmeid.“

Valimiste infosüsteemi testimine vastas ärikriitilise infosüsteemi testimisvajadusele.

Helmese ja vabariigi valimiskomisjoni andmetel töötasid valimiste infosüsteem ja serverid ettenähtud viisil ning valimistulemustes ning andmete õigsuses ei ole mingit põhjust kahelda.

 

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Jaga lugu:
ITUUDISED UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad Ituudised uudised igal nädalal enda postkasti.

Ituudised.ee toetajad:

Enimloetud
Aali Lilleorg
Aali LilleorgtoimetajaTel: 505 3172aali@ituudised.ee
Ana Madismäe
Ana Madismäereklaamimüügi projektijuhtTel: 545 60 150Ana.Madismae@aripaev.ee

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt