13. mai 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti keele väänamine netiaadressides lõpeb kuu aja pärast

Täpselt üks kuu on jäänud hetkeni, mil Eesti internetiaadressid vabanevad piirangust, mis takistab ee-lõpulises domeenis meie tähestiku kõigi tähtede kasutamist. 13. juunist saavad ka õ, ä, ö, ü, š ja ž loomulikuks osaks igapäevasest internetisuhtlusest.

Internetis teenuseid pakkuvatele ja kasutavatele inimestele tähendab piirangu kadumine võimalust kasutada emakeelt seda väänamata, märkis Eesti suurima domeenide registripidaja Zone.ee arendusjuht Ardi Jürgens. "Tulevikus välditakse sellega hulk segadusi ja piinlikkust tekitavaid olukordi, mis seni on täppide puudumisega kaasnenud.”

Jürgens toob näiteks köögimööblitootjad, kes pidid pingutama endale normaalse internetiaadressi leidmiseks või leppima aseainega. "Leiame ju ka täna aadressilt kook.ee kondiitritoodete e-poe asemel hoopis Itaalia köögimööbliga tegeleva ettevõtte.“

Kuna ettevõtjate huvi täpitähti sisaldavate domeenide vastu on suur, peavad kõik, kes soovivad tõsta oma võimalust mingi internetiaadressi endalesaamiseks, tegema eeltööd. Selleks on kaks võimalust.

Kellel on Eesti Interneti SA (EIS) poolt tunnustatud eelisõigus mingile nimekujule (kaubamärk, äri- või isikunimi), võivad 16. maist 5. juunini esitada EISle tõestusmaterjalid neile kuuluva eesõiguse olemasolu kohta ja taotleda domeeni reserveerimist. Taotluse esitamise eest tuleb sihtasutusele tasuda lõiv 60 eurot (ligi 940 krooni).

Taotluse esitamine ja lõivu maksmine ei garanteeri siiski domeeni kasutusõiguse saamist. Kõik taotlused vaadatakse läbi sihtasutuse poolt ellu kutsutud komisjonis, kellel on õigus taotlus ka tagasi lükata. Samuti kehtib komisjonile taotluste esitamisel põhimõte “kes ees, see mees”.

Isegi kui EIS taotluse heaks kiidab, ei kaasne 60 euro maksmisega automaatselt domeeni registreerimist. Domeen tuleb hiljem registreerida registripidaja juures ja maksta ka registreerimistasu.

Teine võimalus on kõigile neile, kes EISi reserveerimisvõimalust kasutada ei soovi või eelisõigust ei oma. Neile pakub Zone.ee võimalust esitada domeeni registreerimiseks eeltellimus.

Eeltellimuse puhul ei reserveerita domeeni tellijale, vaid tema taotlus vormistatakse registripidaja poolt ette 13. juunil algavaks avalikuks registreerimiseks, et edastada taotlus “kella kukkumisel” kiiresti ja korrektselt registrisse.

Eeltellimuse esitamise võimalust on Zone.ee pakkunud enne iga suuremat domeenide registreerimist puudutavat reformi. Näiteks aprillis esitas tervelt 70% edukatest registreerijatest eeltellimuse vabanenud ee-domeenidele just Zone.ee vahendusel. Eeltellimus tagas domeeni eduka registreerimise 85%le registreerijatest.

1999. aastal tegevust alustanud Zone Media OÜ on Eesti suurim maatähisega domeeninimede registripidaja ja interneti serveriteenuste pakkuja.

 

 

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755