6. juuli 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Indrek Tarand: Eestis loodi Skype, mitte Stasi

Euroopa Parlamendi heakskiidu saanud Schengeni ala IT-agentuuri asutamine Tallinna tekitas aruteluvoorus kirgi.

Suurbritanniat esindav Derek Roland Clark (Vaba ja Demokraatliku Euroopa fraktsioon) ütles esmaspäevasel arutelul parlamendis, et luuakse kulukas ja bürokraatlik organisatsioon. "Tegemist on ametiga, mis korjab inimestelt sõrmejälgi ja säilitab neid viis aastat. Siin ei ole juttu inimeste vabast liikumisest, pigem me toome Stasi tagasi," viitas ta Ida-Saksa kunagisele julgeolekuteenistusele.

Pärast Clarki võttis sõna roheliste fraktsiooni liige Indrek Tarand, kes nimetas kolleegi juttu provokatiivseks. "Tallinna tuleb tulevase ameti peakorter ja see ei ole see koht, kus loodi Stasi. Vastupidi, see on koht, kus leiutati Skype," vastas ta.

Tarand kinnitas parlamendi ees, et Eesti oli esimene riik, mis sattus suure küberrünnaku alla ning jäi selles ellu. Mina usun Schengenisse ja inimeste vabasse liikumisse, lisas ta.

Parlamendi suurima, Euroopa Rahvapartei fraktsiooni liige Veronique Mathieu ütles, et loodava ameti asukoht on keeruline küsimus. Eesti ja Prantsusmaa mõlemad on seda ametit endale tahtnud, märkis ta. "Minu arvates on tehtud väga hea kompromiss. Tallinnas hakatakse tegelema ameti juhtimisega, süsteemid ise jäävad Strasbourgi," selgitas ta. Ameti tegevust Euroopa julgeoleku tagamisel nimetas ta väga oluliseks.

Euroopa parlament kiitis teisipäeval heaks Schengeni ala infotehnoloogiaagentuuri loomise ettepaneku. Agentuuri asukohaks saab Tallinn ning see hakkab vastutama Schengeni teise põlvkonna infosüsteemi (SIS II), viisainfosüsteemi (VIS), EURODACi ja teiste võimalike vabaduse, turvalisuse ja õigluse ala IT-süsteemide eest.

Kuna SIS II ja VISi tehnilise arendamise ja nende operatiivjuhtimise ettevalmistamisega tegeleti juba Prantsusmaal Strasbourgis ja nimetatud IT-süsteemide varurajatis on juba sisse seatud Austrias Sankt Johann im Pongaus, siis otsustati, et sellise töökorraldusega ka jätkatakse.

Kokkuleppe poolt hääletas 607, vastu 48 ja erapooletuks jäi 14 saadikut.

Agentuur alustab tegevust järgmisel suvel.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052