25. juuli 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nokia langes jälle alla 4 euro

Soome mobiiltelefonihiid Nokia avaldas oma tulemused eelmisel neljäpäeval. Peale seda tõusis aktsiahind hüppeliselt selgesti 4,40 euro tasemele päeva sees, kuid siiski lõpetas 4,18 euroga.

Hind langes juba täna, ainult pärast kahte börsipäeva, taas alla nelja euro taseme. Kell 16:56 oli aktsia noteering Helsingi börsil 3,994 eurot. Nokia aktsia lõpetas börsipäeva 4,004 euroga.

Nokia suutis näidata positiivset kvartalitulemust tänu raamatupidamisnippidele, aga tegelikult oli II kvartali tulemus mitusada miljonit eurot miinuses. Arvan, et aktsiahinna langus ongi seotud sellega, et nüüdeks on analüüsimajad, investeerimispangad ja investorid jõudnud läbi seedida teise kvartali aruande ning jõudnud järeldusele, et Nokia lähituleviku perspektiivid polegi väga roosilised ning mingit olulist suunamuutust helgemasse tulevikku pole veel toimunud.

Nokia nutitelefonide müük langes ühes kvartalis lausa 33% ning tavatelefonide müük 25%. Aasta baasil olid numbrid peaaegu samad. Kui turuosa sama kiiresti kaotada, ongi firma suurtes raskustes, mis omakorda survestab aktsiahinda. Ainuke lohutus on, et iga päevaga on Nokia ligemal oma esimese mudeli avalikustamisele Windows Phone platvormil, millest oodatakse päästeinglit.

Peale tulemuste avaldamist on ainult 4 investeerimispanka/analüüsimaja muutnud oma sihthinda Nokia aktsiale - kõik siiski langetasid hinnasihti. Madalaim hinnasiht oli 3,50 eurot ja kõrgeim 4,80 eurot. Ise usun lähikuudel aktsiahinna edasisse langusesse ning enda hinnasiht on 3,25 eurot.

Nokia aktsia on aasta algusest langenud umbes 50% ning kõikide aegade kõrgemast noteeringust juunis 2000 umbes 95%.

***

Muid Soome börsiuudiseid lühidalt:

Ravimite arendaja Biotie Therapies alustas esimese kliinilise faasi ravimiidu koodnimega SYN120. Sellest oodatakse ravimit kognitiivsete häirete nagu näiteks Alzheimeri tõve ja skisofreenia ravimiseks. Uuring peaks lõppema järgmise aasta alguspoolel. Eesti investoril soovitan jälgida Biotie Therapies´it firmana ja võimaliku investeerimisobjektina, sest kui ükski arendatav ravim osutub tõhusaks, võib aktsiahind väga kiiresti mitmekordistuda.

Handelsbanken langetas metsa- ja paberitööstusfirma StoraEnso hinnasihi 9,50 euroni varasemast 10,00 eurost. Soovitus on endiselt "osta".

Nordea, Deutsche Bank ja Exane langetasid infotehnoloogiakontserni Tieto hinnasihti, aga investeerimispank Evli seevastu tõstis hinnasihti.

Cargotec asutab ühisettevõte Hiina firmaga.

OMX Helsinki üldindeks langes täna 0,81% ning Nokia aktsia 3,05%.

Helsingi börsi suurimad tõusjad ja langejad olid:

Tõusjad: Elcoteq +17.39%. Dovre Group +7.32%. Okmetic +4.15%. Vaahto Group A +4.02%. PKC Group +2.47% Outokumpu -2.99%. Nokia -3.05%. HKScan -3.34%. Cramo -3.63%. Oriola-KD A -5.38%

Langejad:

 

 

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052