27. september 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

President Ilves: meie e-lahendused on mujal kauge tulevik

President Toomas Hendrik Ilvese sõnul on Eestis iseenesest mõistetavad e-lahendused mujal alles kauge tulevik.

USA presidendi Barack Obama administratsiooni teadus- ja tehnoloogiapoliitika asejuht Chris Vein küsis tänasel kohtumisel Ilveselt nõu erinevate e-lahenduse eduka rakendamise kohta.

President Ilves tutvustas põhjalikult Eestis aastate jooksul välja töötatud e-valitsemise lahendusi, eriti nende olulisemaid nurgakive – elektroonilise allkirja andmise võimalust ning detsentraliseeritud andmete haldamise süsteemi X-tee.

Ilves, kes oli ka koolide arvutiseerimise projekti Tiigrihüpe eestvedaja, rõhutas e-lahendustest rääkides avaliku ja erasektori koostööd, tuues näiteks kunagise Eesti koolitusprogrammi "Vaata maailma", mis keskendus arvuti- ja internetikasutuskoolituse korraldamisele eakatele ning maal elavatele inimestele.

"Avaliku sektori ja erasektori koostöö eduvõti seisneb selles, et meie andmebaasid on detsentraliseeritud – puudub üks konkreetne omanik või kontrolli rakendaja. Kõik valitsusasutused või ettevõtted saavad valida just neile sobiva toote ning lisada ükshaaval, vastavalt nende väljatöötamise kiirusele, uusi teenuseid. Tänaseks on X-tee rakendusega ühinenud enam kui sada erinevat organisatsiooni," nentis Eesti riigipea.

"Digiallkiri omakorda annab võimaluse usaldada pakutavaid teenuseid ning olla kindel, et tegu on ehtsate veebipõhiste teenustega," märkis Eesti president.

Euroopa Liidu e-tervishoiu töörühma juhtiv president Ilves tutvustas Valge Maja tippametnikule Chris Veinile ka võimalusi e-tervise vallas. E-tervisest rääkis president Ilves lühidalt ka eelmisel nädalal USA-visiidi käigus USA riigipea Barack Obamaga, millest Obama soovis tulevikus põhjalikumat ülevaadet saada.

"Just X-tee on meil lubanud nii edukalt kasutama hakata digitaalseid haiguslugusid ja digiretsepti. Katsed eraldi digiretsepti ja digitaalsete haiguslugude süsteemi loomiseks oleksid läbi kukkunud just seetõttu, et tegu oleks olnud eraldi süsteemidega," lisas president Ilves kohtumisel Kadriorus.

Samas, selleks, et inimesed demokraatlikes ühiskondades e-lahendustega lepiksid ja neid kasutama soostuksid, peavad need president Ilvese hinnangul lisaks detsentraliseeritusele täitma kahte olulist kriteeriumit. Esiteks peavad kõikide kodanike andmed olema nende isiklik omand ning neile peab olema tagatud täielik juurdepääs. Teiseks peab juurdepääs teiste inimeste andmetele olema rangelt reguleeritud.

"Detsentraliseerimine ning tugev järelevalve, sealhulgas päringute registreerimine, on minu arvates valitsuse või avaliku sektori teenuste aktsepteerimise ja usaldamise seisukohast ääretult olulised," lisas Ilves.

Avatud valitsemise teemal kõneles ta ka eelmisel nädalal Ameerika Ühendriikide ja Brasiilia presidentide Barack Obama ja Dilma Rousseff'i kutsel ÜRO Peaassamblee 66. istungjärgu raames toimunud rahvusvahelise algatuse "Avatud valitsemise partnerlus" avadiskussioonil.

Barack Obama administratsiooni teadus- ja tehnoloogiapoliitika asejuht Chris Vein viibib Eestis seoses 26.-28. septembrini Tallinnas ÜRO egiidi all peetava rahvusvahelise e-valitsemise konverentsiga ICEGOV (International Conference on Theory and Practice of Electronic Governance), mille avakõne pidas eile president Toomas Hendrik Ilves.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755