17. oktoober 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Skandaali sattunud Olympuse aktsia kukub kivina

Jaapani kaameratootja Olympus on sattunud skandaali, mille tõttu kukub suurfirma aktsia kivina.

Ettevõtet võivad ähvardada regulatoorne uurimine ja kohus seoses 2008. aastal toimunud tehingutega, mille tõi päevavalgele minema aetud president Michael C. Woodford, kirjutab Bloomberg.

Võimalike süüdistuste seas on võltsitud raamatupidamine, finantsabi ja juhatuse liikme volituste ületamine, selgub Woodfordi pool 11. oktoobril esitatud raportist. Nõukogu esimees Tsuyoshi Kikukawa koondas Woodfordi 14. oktoobri pressikonverentsil, kuna ta ei kuulanud Kikukawa hoiatusi. Britist juhatuse esimees ütles, et ta vallandati seejärel, kui oli tõstatanud tehingute osas küsitavusi.

Olympus maksis kahele nõustajavale firmale 687 miljonit dollarit seoses Gyrus Groupi ostuga. Tasud moodustasid enam kui kolmandiku kahemiljardilisest tehingu hinnast. Üks nõustaja, Kaimani saartel registreeritud AXAM Investments on eemaldatud sealsest äriregistrist 2010. aasta juunis, kuna ei tasutud litsentsitasu.

Olympuse juhatuse aseesimees Hisashi Mori ütles, et raport põhineb vaid spekulatsioonil.

Kahe päevaga on Olympus kaotanud kolm miljardit dollarit turuväärtust. Täna kukkus aktsia hind 22,7 protsenti, 1580 jeenile. Reedel, kui Woodford vallandati, kukkus aktsia hind 18 protsenti.

"See on täiesti erakorraline ja jämedalt öeldes uskumatu, et Olympus, mis on juhtiva Nikkei 225 aktsiaindeksi liige, on teinud terve seeria makseid, mille kogusumma läheneb 700 miljonile USA dollarile kompaniile Kaimani saartel, mille tegelik omanik on meile seni teadmata, mis ei lase audiitoritel kontrollida, ega sellega ei ole seotud seotud osapooled," kirjutas Woodford Kikukawale. "Tõstes esiplaanile kompanii huvid, peaksid sina ja Mori-san vastutama tagajärgede eest," lisas ta.

51aastane Woodford sai Olympuse juhiks aprillis. Enne teda juhtis ettevõtet 2003. aasta oktoobrist 2011. aasta märtsini Kikukawa.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Turunduslahenduste osakondTel: 6670 105