31. oktoober 2011
Jaga lugu:

Elektroonika tootjad ripuvad niidi otsas

Telekommunikatsioonifirmad on aasta teises pooles vähendanud tellimusi veerandi võrra ja seega seisab elektroonika vidinatootjate elu hetkel nagu savijalgadel, rääkis Baltronic Group OÜ omanik Rommi Roosimaa.

„Eesti elektroonika osa on seotud globaalse telekommunikatsiooni valdkonna äraootava seisukohaga. Tõsine ralli oli eelmise aasta lõpus ja selle aasta alguses, aga nüüd on võetud aeg maha,“ ütles Roosimaa.

Tema sõnul on käesoleva aasta teises pooles vähenenud telekommunikatsiooni võrkudesse investeeritavate vahendite hulk 40-60 protsenti.

Roosimaa sõnul ei peitu mure elektroonikatööstuses endas. „Finantsmaailma mure on jõudnud investoriteni, siin ei näe otseselt keegi sektoris endas probleemi. Investeerimise järgi on vajadus edasi. Natuke ripume nüüd niidi otsas tänu sellele, mis toimub Euroopas ja Ameerikas, see paratamatult avaldab meile mõju,“ lisas Roosimaa.

Roosimaa tõi välja, et globaalsete tuulte käes võib kannatada ka Eesti suurim eksportöör Ericsson. Äripäev kirjutas paar nädalat tagasi, et suurel elektriseadmete tootjal on tellimuste maht märgatavalt vähenenud. Ericssonile allhankeid tegeva ettevõtte Hanza Tarkoni juhatuse liige Villu Ehrlich sõnas, et vaadaku me ükskõik milliseid maailma aktsiaid ja võib süvaanalüüsita hinnata, mis olukord majanduses on.

Siiski sõnas Roosimaa, et arvatavasti laheneb olukord juba jõuludeks, mil uued tellimused tulevad hooga peale. „Kliendid Skandinaavias arvavad, et see on ajutine. Enne kui skandinaavlased puhkusele lähevad, teevad nad suuremad tellimused ära, et naastes poleks paanikat,“ sõnas Roosimaa. Arvestades, et suur osa puhkab suvel, on see asjaolu Roosimaa arvates põhjus, miks sügise alguses vähe tellimusi tuleb.

„Kui uut majanduskriisi peale ei tule, peaks olukord kindlasti taastuma, täna on ta paraku selline,“ sõnas Roosimaa.

Täna teatas statistikaamet, et enim mõjutas toodangu kasvu endiselt elektroonikaseadmete tootmine, kus varajasem kahe- või kolmekordne kasv asendus tagasihoidliku 6%-lise kasvuga. Kui eelnevatel kuudel toodeti selles harus ligi neljandik kogu töötleva tööstuse toodangu mahust, siis septembris 15%.

 

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Jaga lugu:
ITUUDISED UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad Ituudised uudised igal nädalal enda postkasti.

Ituudised.ee toetajad:

Enimloetud
Aali Lilleorg
Aali LilleorgtoimetajaTel: 505 3172aali@ituudised.ee
Ana Madismäe
Ana Madismäereklaamimüügi projektijuhtTel: 545 60 150Ana.Madismae@aripaev.ee

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt