8. november 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kaameratootja Olympuse lõpp?

Andes nädalaid kestnud survele järele, tunnistas kuulus fotokaamerate tootja Olympus täna, et on väärtpaberite investeeringutest saadud kahjumeid peitnud ligi 30 aastat, mis on omakorda firma tuleviku kahtluse alla seadnud.

92 aasta vanuse firma paljastused vabastavad süüdistustest endise tegevjuhi Michael Woodfordi, kes on pärast vallandamist 14. oktoobril pidanud marulist kampaaniat, et sundida firmat avalikustama 1,3 miljardi dollari väärtuses kahtlaste tehingute tagamaid, kirjutab uudisteagentuur Reuters.

Olympuse president Shuichi Takayama süüdistas 26. oktoobril lahkunud endist presidenti ja juhatuse esimeest Tsuyoshi Kikukawat, asepresidenti Hisashi Morit ja siseaudiitorid Hideo Yamadat. Takayama lisas, et kaalub kriminaalsüüdistuste esitamist nende vastu.

"Ma olin täielikus teadmatuses nende faktide kohta, mida ma nüüd teile selgitan," ütles eelmisel kuul ametisse astunud Takayama pressikonverentsil 200 ajakirjaniku ees. "Eelmised väited on olnud eksitavad."

Olympuse teatel avastati, et 2008. aastal 2,2 miljardi dollarilise Briti meditsiinivarustuse tootja Gyruse ülevõtmise, kuhu alla käis ülisuur 687 miljoni dollariline nõustamisteenus, ja kolme kodumaise firma ülevõtmisega koguväärtuses 773 miljonit dollarit seotud vahendeid kasutati väärtpaberite investeeringutelt saadud kahjumite peitmiseks.

Advokaatide ja analüütikute sõnul tähendavad need ülestunnistused firma juhatuse liikmetele ja raamatupidajatele võimalikke kriminaalsüüdistusi ja kohtukaasusi aktsionäridelt. Kõik see paneb kahtluse alla, kas 1919. aastal mikroskoopide tootjana loodud firma suudab tegevust jätkata.

"See on väga tõsine. Olympus tunnistas, et on teinud valesid sissekandeid katmaks kahjusid enam kui 20 aasta jooksul. Kõik inimesed, kes olid selle aja jooksul selle tegevusega seotud, on vastutavad," ütles Reutersile ITC Investment Partnersi investeerimisjuht Ryosuke Okazaki. "On tõsine oht, et Olympuse aktsiad võetakse börsilt maha. Firma tulevik on äärmiselt tume."

Olympuse aktsia kukkus uudise peale 29%, maandudes viimase 16 aasta madalaimal tasemel. Alates Woodfordi vallandamisest oktoobris, kes tehingud kahtluse alla seadis, on firma kaotanud 70% turuväärtusest ehk 6 miljardit dollarit.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755