16. detsember 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Domeenitasu langes grammikese võrra

Eesti Interneti SA nõukogu langetas .ee domeeni registritasu 17 eurole aastas ehk 6,5%, teatas sihtasutus.

Täna toimunud Eesti Interneti SA nõukogu koosolekul otsustati .ee domeeni registritasu langetada 1 euro ja 20 sendi võrra ehk 6,5%, uus tasu on alates 1. maist 2012 17 eurot aastas, 1 euro ja 42 senti kuus.

Registritasu on Eesti Interneti SA küsitav tasu. Lõpptarbijale ehk registreerijale määratakse tasu vabaturul ja see võib olla registritasust kõrgem või madalam. Tasule lisandub käibemaks.

Uue registritasu kehtestamise tähtaeg on seotud domeenireformi lõpuga aprillis 2011, võimaldades nii kohelda kõiki .ee domeenide registreerijaid võrdselt.

„Domeenide registreerimine on olnud aktiivne ning juurdekasv võimaldab registritasu langetada. Eesti Interneti SA on Euroopa Liidu efektiivsemate tippdomeeni haldajate seas,“ kommenteeris nõukogu otsust Eesti Interneti SA juhatuse esimees Marek-Andres Kauts.

„Uus hind võimaldab katta DNSSec turvarakenduse investeerimisvajaduse, tagada piisavad reservid,“ lisas Kauts. Sihtasutuse strateegia aastateks 2012–2014 näeb mahukaima investeeringuna ette turvarakenduse DNSSec võimekuse väljaarendamist. DNSSec on digitaalallkirjastamisel põhinev domeeni päringute vahelthaaramise vastane lahendus.

Päringute vahelthaaramist ja ümbersuundamist kasutatakse muuhulgas paroolide varastamiseks. DNSSec väljaarendamise investeering on ca 600 000 eurot kolme aasta jooksul. 2012. aasta eelarve maht on 1,4 miljonit eurot, reserv on 910 000 eurot.

Lisaks näeb strateegia projekt ette süsteemi replitseerimist, nimeserverite asendamist ning päringute kiirendamiseks anycast'i rahvusvahelise serverite võrgustiku käivitamist. Kava elluviimiseks jätkab Eesti Interneti SA integreerumist rahvusvahelisse internetikogukonda viies lõpule re-delegeerimise ICANN-s ja liitumisprotsessi CENTR-ga.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755