11. jaanuar 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Konsultant: pealtvaatajad on parimad mängijad

Vertex Consulting konsultant Andro Kullerkupp on arvamusel, et ettevõtluses ei saa kõike lõpuni planeerida, kuid esimesed sammud tuleks finantsilises mõttes põhjalikult läbi mõelda.

"Lõpuni ei saa oma tegevusi ikkagi planeerida, muidu me jäämegi ainult planeerima. Tuleks arvestada sellega, et ettevõtlusega Eestis alustamine on palju lihtsam kui sellega lõpetamine. Igal juhul tuleks esimesed sammud põhjalikult läbi mõelda nii finantsilises kui ka tegevuse mõttes," kommenteeris Kullerkupp.

Äripäevas on tekkinud debatt Capital Advisorsi partneri Hendrik Roosna ja riskiinvestori Allan Martinsoni vahel. Roosna soovitab ettevõtlusesse sukeldumisel olla ettevaatlik, teha asju tasa ja targu ning kümme käiku ette mõeldes, sest oma firmaga seotud riskid on suured.  Martinson soovitab aga luua oma ettevõtte, sest mitte ükski talle tuntud edukas ettevõtja pole alustades kümme aastat ette mõelnud.

Kullerkupu arvates tuleb arvestada, et ükskõik, mida me planeerime ja kui hästi me seda teeme, plaanid niikuinii muutuvad. "Tuleks eelkõige, vähemalt esimese aasta lõikes suhteliselt põhjalikult planeerida, et ei paneks ennast kehva majanduslikku  olukorda või raskendada suhteid oma lähedastega," sõnas Kullerkupp. Ta lisas, kui tegevus on käima läinud, siis peaks planeerima juba jooksvalt, pidevalt ning suhteliselt detailselt vähemalt aasta ette.

"Traditsiooniline planeerimine 3, 5 või 10 aastat ette, selline sobib hästi alates keskmise suurusega ettevõtetest. Metafooriliselt öeldes, hakkab iga reis esimesest sammust. See esimene samm on vaja ära teha, konkreetselt tegusid tehes, kuid kindlustades ennast plaanidega vähemalt ühe aasta lõikes," selgitas Kullerkupp.

Kullerkupu sõnul on nii konsultant kui mentor ettevõtja jaoks vajalik. "Näiteks alustavad ettevõtjad unustavad ära finantsplaneerimises, et kulud hakkavad alati enne tulusid," rääkis Kullerkupp oma kogemusest. Ta märkis, et ettevõtja sellest ei räägi ning räägib pigem protsessidest, kus ta hetkel viibib. "Konsultandid suudavad hoomata seda pilti tervikuna, ahela algusest mingisuguse etapini," lausus Kullerkupp.

Äriga algust tehes on hea kui keegi - konsultant, sõber või teine ettevõtja - vaatab seda mängu pealt. "Ütleb, et need mängijad võiksid olla sellel positsioonil, siis veereks pall paremini. Ettevõtluse sees olles unustatakse ära, mida räägiti kaks aastat tagasi loengus vms. Käsi-käes selle tegevusega oleks hea, kui keegi nõu annab. Pealtvaatajad on parimad mängijad," märkis Kullerkupp.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755