12. jaanuar 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Facebook'i Timeline meelitab küberkurjategijaid

Andmeturbefirma ESET teatel meelitab Facebooki uudne lahendus nimega Timeline küberkurjategijaid.

"Seda sotsiaalvõrgustikku kasutades olete ilmselt kuulnud Timeline'ist, "uuest" vahendist, mis vahetab välja "tavalise" profiililehekülje. Uue kasutajana võib Timeline teid segadusse ajada ning segadus võib teid muuta Timeline'iga seotud arvukate kelmuste sihtmärgiks," ütles ESETi turvajuht Stephen Cobb.

"Nii nagu mina aru saan, tuleb aeg, mil iga Facebooki kasutaja hakkab Timeline'i kasutama. Ma arvan, et see päev saabub siis, kui segadus muutub tõeliseks lumepalliks, kuna paljud inimesed otsustavad, et neile Timeline ei meeldi ja tahavad teada, kas nad saavad Timeline'i eemaldada," lisas ta.

Cobbi sõnul valmistuvad kelmid ja häkkerid selleks päevaks, pakkudes Facebookis võltsitud linke, mis lubavad Timeline'i eemaldamist. Tänaseks on toimunud juba mitmeid tõsiseid seda tüüpi kelmuse juhtumeid.

Näitena kirjeldab ESET ühte võltsitud Facebooki lehekülge, millel soovitatakse enne edasiliikumist vajutada valikul "Like". Tegelikult koosneb see lehekülg "laikimisest" ning ühe sammuna võlts-Timeline'i eemaldamiseks esitatakse seal 45 Like-nupuga ruudustik, mida peab kasutaja vajutama. Pärast mitut sammu – kaasa arvatud üleskutse kõikidele oma sõpradele laikida seda lehekülge – saab kasutaja kirja: "Oodake paar päeva, Teie taotlus antakse edasi Timeline'i osakonnale".

ESETi teatel pole Facebook seni suutnud korraldada järelvalvet selliste kelmuste üle, andes põhjust arvata, et seda vahendit ei saa eemaldada. "Kui Facebook oma meelt ei muuda ja Timeline'i fakultatiivseks ei tee, on lõpptulemuseks see, et peate sellega edasi elama ning suruma alla kiusatust klikkida linkidel, mis lubavad aidata teil Timeline'i deaktiveerida, eemaldada või blokeerida. Need ei ole riski väärt," hoiatas Cobb.

ESET on 1992. aastal rajatud ülemaailmne turvalahenduste pakkuja ettevõtetele ja tarbijatele. Firma peakorter asub Slovakkias Bratislavas, pahavara uurimiskeskused lisaks Bratislavale ka USAs San Diegos, Argentinas Buenos Aireses, Tšehhimaal Prahas, Poolas Krakovis, Kanadas Montrealis ja Venemaal Moskvas.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755