13 jaanuar 2012
Jaga lugu:

EMT 4G katab aasta lõpuks 70% elanikest

EMT püstitab tänavu 200 mobiilside neljanda põlvkonna (4G) tugijaama, kattes 4G leviga 70% elanikkonnast. Esimene 4G telefon tuleb müüki aasta lõpus.

Kogu Eesti saab EMT-l 4G leviga kaetud 2014. aasta lõpuks. Esimese 4G ehitamise aasta jooksul on ettevõte püstitanud 106 tugijaama ja katnud kiire mobiilside leviga pea 30% elanikkonnast.

EMT juhatuse esimehe Valdo Kalmu sõnul tähendab 4G mobiilsides eelkõige hüpet mobiilse interneti arengus, mida iseloomustavad liikuvast pildist ajendatud uued teenused, nutitelefonide ja tahvelarvutite võidukäik ning kümnetes kordades kasvavad andmesidemahud.

Võrreldes 2010. aasta detsembrikuuga kasvasid EMTs aastaga mobiilse andmeside mahud kolm ja pool korda ning mobiilset internetti kasutavate klientide arv poolteist korda.

"Kui 3G võrgu väljaehitamise plaan sõltus kiirest ja lihtsast võimalusest paigaldada tugijaam leviala väljaehitamiseks, siis 4G võrgu puhul lähtume kliendivajadusest – esmajärjekorras paigaldame jaama piirkonda, kus 3,5G mahud on ammendumas või puudub püsiühenduse võimalus, näiteks Tallinna ümbruses olevad elamupiirkonnad," selgitas Kalm.

Tema sõnul kasvab lisaks leviala laienemisele kindlasti ka kasutajate hulk. "Tarbijateni jõuavad uued soodsama hinnaga andmeside paketid koos modemite ja ruuteritega, õige pea jõuab müügile esimene 4G tahvelarvuti ning aasta lõpuks ka 4G telefon," lisas Kalm.

EMT investeeringud mobiilsesse internetti ületasid eelmise aasta lõpuks 20 miljoni euro piiri. Lisaks 106-le 4G tugijaamale paigaldati aasta jooksul 328 uut ja vahetati välja 30 vana 3,5G tugijaama. Väljavahetamisega uuendati 220 2G tugijaama ja paigaldati 60 uut 2G tugijaama ning 160 repiiterit (seade, mis võimendab levi siseruumides).

EMT avas Eesti esimese 4G mobiilsidevõrgu 16. detsembril 2010.

EMT kuulub koos Elioniga Eesti suurimasse telekommunikatsiooni- ja IT ettevõtete gruppi Eesti Telekom. Eesti Telekomi suuromanikul TeliaSoneral on 135 miljonit klienti, ettevõte tegutseb 20 riigis Skandinaavias, Baltimaades, Ida-Euroopas ja Kesk-Aasias.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Jaga lugu:
ITUUDISED UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad Ituudised uudised igal nädalal enda postkasti.

Ituudised.ee toetajad:

Indrek Kald
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112indrek.kald@gmail.com
Ana Madismäe
Ana Madismäereklaamimüügi projektijuhtTel: 545 60 150ana.madismae@aripaev.ee