25. jaanuar 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Apple'il käia veel pikk tee saamaks ajaloo kalleimaks börsifirmaks

Eile üliheade neljanda kvartali tulemustega välja tulnud Apple'i aktsia on tõusnud järelturul 7,3% ja jõudnud 451 dollarini ehk kõigi aegade kõrgeima tasemeni.

Tehnoloogiagigandi turuväärtus kasvas sellega samuti rekordilise 419,3 miljardi dollarini.

Alates augustist on maailma kalleima börsifirma koha pärast võidelnud USAs omavahel Apple ja Exxon. Naftagigandi aktsia lõpetas eile 87,18 dollaril, mis andis talle tururväärtuseks 417,8 miljardit dollarit. Seega peaks Apple tänasest olema taas maailma kalleim börsifirma.

Küll aga on nad mõlemad kaugel ajaloo kallima börsifirma tiitlist.

Financial Timesi poolt kokku pandud edetabeli alusel ulatus 2007. aasta neljandas kvartalis Hiina suurima kütuskompanii PetroChina turuväärtus koguni 723,95 miljardi dollarini. Selle ületamiseks peaks Apple'i aktsia tõusma 780 dollarini.

Kui minna börsifirmade skaalalt veel välja ja vaadata asja laiemalt, siis maailma kalleimaks firmaks peetakse Saudi Araabia valitsusele kuuluvat Saudi Aramcot, mille turuväärtuseks hinnatakse umbes 8 triljonit dollarit.

Firma käes on maailma suurimad tõestatud naftareservid (260 miljardit barrelit) ning annab umbes kümnendiku maailma päevasest naftatoodangust.

Võrdluseks, hetkel on Eesti kalleim börsifirma Tallink Grupp, mille turuväärtus on 401 miljonit eurot (0,52 miljardit dollarit). Kui Swedbankile kuuluv Swedbank AS kõrvale jätta on Eesti kalleimaks firmaks Gild Bankersi Eesti väärtuslikemate ettevõtete TOPi alusel aga Eesti Energia 1,53 miljardi euroga (2,0 miljardit dollarit).

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755