6. veebruar 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Jaapani elektroonikafirmad upuvad üha enam kahjumisse

Jaapani suurimad telefonide, televiisorite ning kiipide tootjad teenivad sel aastal kokku 17 miljardi dollarit kahjumit. See on kõigest kolmandik summast, mille plaanib tootearendusse investeerida Lõuna-Korea konkurent Samsung Electronics.

Sony enam kui kahekordistas 31. märtsil lõppeva fiskaalse aasta kahjumiprognoosi, kirjutab Bloomberg. Samal ajal on Panasonic ja Sharp ennustanud firma läbi aegade suurimat kahjumit.

Kui need kolm firmat prognoosivad 17 miljardi dollarilist kahjumit, siis Aasia suurim tarbeelektroonikafirma Samsung teatas, et investeerib 22 miljardit dollarit arendusse ja laienemisse.

Jaapani firmad on tugeva löögi saanud kallinenud jeenist, Tai üleujutustest ja Jaapani märtsikuisest maavärinast ning lisaks on jahtunud tarbijate huvi nende televiisorite vastu.

Asjatundjate hinnangul ei pruugi firmad enam kaotatud maad Apple'i või Samsungiga tasa teha. See on omakorda sundinud jaapanlasi keskenduma sektoritele nagu meditsiinitehnika, päikesepaneelid ja taaslaetavad akud, mis aitaks käivet ja kasumit kasvatada.

"Jaapani tarbeelektroonikafirmad on täiesti kokku kukkumas," ütles Bloombergile Stats Investment Managementi fondijuht Masamitsu Ohki. "Nad peavad konkureerima ideedega, mitte tehnoloogiaga," lisas ta.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052