10. veebruar 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ettevõtjad: palga määrab ära turuhind

Äripäevas täna avaldatud tabelis on koondatud firmad, mis suudavad Eesti tööturu tingimustes edukalt majandada – nende 2010. aasta puhaskasum oli tööjõukuludega vähemalt võrdne. Samal ajal jääb mõnes edukas ettevõttes töötajate keskmine palk ootamatult madalaks.

Ettevõtjad ise ütlevad, et palga suuruse määrab ära kohalik turg, kuid Eestis on tunda ka palgakasvu survet.

Mööblitootja Bellus Furnitur suutis 2010. aasta lõpetada 3,9 miljoni euro ehk 61,4 miljoni kroonise puhaskasumiga. Ettevõte on aastaid edukalt tegutsenud ja selle vendadest omanikud Rolf ja Rikard Relander on saanud aastatel 2008-2010 firmast 2,2 miljonit eurot omanikutulu. Töötajate keskmine brutopalk Belluses oli 2010. aastal toonases valuutas 8850 krooni ehk 565 eurot.. Ettevõtte juhi Rolf Relanderi sõnul on nende palgatase konkurentide omaga võrreldav. „Ma ei arva, et meil oleks madalad palgad siin regioonis ja raskusi meil tööliste leidmisega ei ole,” ütleb ta. Võrdluseks – näiteks oli voodeid ja madratseid tootva OÜ Tarmel Furniture 2010. aasta 85 000 eurose kasumi kõrval töötajate keskmiseks palgaks 585 eurot. 

Relander märgib, et kasum ja palk pole omavahel võrreldavad suurused. „Juba sellepärast, et ettevõte, mis oleks kahjumis – ega ta miinusmärgiga palka ei saaks maksta,” sõnab ta. Palga määrab tema sõnul ära ühelt poolt turg, teisalt on see neil ettevõttes seotud efektiivsusega. „Meil on põhiliselt nii, et enamus inimesi on tükitöö peal. Me püüame tootmist kogu aeg efektiivsemaks muutuda ja kui me suudame näiteks olla 10% efektiivsemad, on ka töötajal 10% suurem palk. Ehk see sõltub tootlikkusest,” ütleb Relander ja lisab, et tähtis on, et ettevõtte töötaks kasumlikult. „Ainult kasumlik ettevõte suudab pikas lõikes üldse palka maksta oma töölistele,” ütleb ta.

Suure kasumiga töötavad sideteenuseid pakkuvad firmad – EMT, Tele2, Elion ja Elisa. Ka keskmine palgatase oli neis 2010. aastal kõrgem, ületades sama aja Eesti keskmist kaks või isegi enam korda. EMT ja Elioni omanikfirma ASi Eesti Telekom juht Valdo Kalm sõnab, et palgatase peab olema aus ning õiglane ja seda just turu suhtes. „Turg paneb asja kõigepealt paika. Peab väga jälgima, mis on erinevatel tööperedel turupalgad. Ja selleks tehakse ka palgauuringuid, mida me väga jälgime ja vastavalt sellele ka oma palkasid liigutame,” selgitab ta. Aastasse 2012 vaadates nendib ta, et töötajate palgaootused on kerkimas. „Palju rohkem on tunda turu survet. Ja ega spetsialistide puudus meid kummitab ka,” ütleb ta.

Täispikkuses pingereaga saab tutvuda tänases Äripäevas.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755