13. märts 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

PDF-fail pole tõeline e-arve

Ettevõtted väljastavad üha suurema osa arvetest elektroonilistena, ent enamus neist on pdf-faili kujul ega ole tõelised e-arved.

Päris e-arveks peetakse digitaliseeritud arvet, mis liigub ühest majandustarkvarast teise. Selliste arvete praktika on Eestis aga endiselt visa juurduma, kirjutab tänane Äripäeva logistikarubriik.

Elioni arvelduse osakonna juhataja Jaan Saluste sõnul ettevõtete huvi e-arvete vastu on kasvav trend. 2010. aastal väljastati koguarvetest ettevõtetele 58% elektrooniliselt, siis praeguseks on see osakaal tõusnud 73%ni.

Eesti ühe juhtivama infologistika ettevõtte Itella Information tootejuhi Eili Rahneli sõnul on vaatamata e-arvete populaarsususele endiselt ettevõtete vahel (B2B ) väljastavate arvete osakaal tagasihoidlik. Tema sõnul asendatakse praegu paberarved pdf- ja e-arvetega.

"Üha enam liigutakse erinevate operaatorite vahelise koostöö ja e-arvete rändluse suunas, mis toetab klientidele efektiivsemate ja atraktiivsemate lahenduste loomist," märkis Rahnel.

Eesti Posti infologistika divisjoni juhi Toomas Türki hinnangul suureneks digitaalsete arvete osakaal siis, kui ettevõtted neid üksteiselt nõudma hakkaksid. 

"Avalikus sektoris on väga hästi läinud ostuarvete elektroonsele menetluse kasutusele võtmine. Samas on avalikule sektorile edastatavate digiarvete

osakaal jätkuvalt madal, "märkis Türk. Tema sõnul soodustasid e-arvete kasutuselevõttu erinevad kampaaniad, kus ettevõtted propageerivad e-arvega liitumist. Ühe taolise kampaania on läbi viinud Eesti Energia.

Siiski on endiselt palju neid kes ekslikult arvavad, et e-arve on elektronpostile saadetav pdf- fail. Ettevõtted tunnevad efektiivsust e-arvetega arveldamisel alles siis, kui tegemist on tõeliste ehk B2B e-arvetega.

Pikemalt loe tänasest Äripäevast.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755