15. mai 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Riik loob targa masina

Majandusministeerium algatas projekti, mis muudab avalikud andmed masintöödeldavaks ja see avab ettevõtjatele võimaluse uuteks teenusteks.

Masintöödeldav dokument tähendab, et masin saab andmetest aru inimese abita. Kui muidu tuleb erineval kujul esitatud avalikke andmeid paljudest allikatest koguda ning käsitsi ühte faili trükkida, saab uuest portaalist teabe kopeerida paari hiireklikiga ühte faili, näiteks Excelisse. 

Riigi Infosüsteemide nõunik Andrus Aaslaid

tõi näiteks linnuvaatlustornid, millede nimekiri avaldatakse praegu PDF faili kujul, mis tähendab, et nimekiri tuleks välja trükkida ja seal näpuga järge ajada.

"Selleks, et teha näiteks kaardirakendus, kus oleks näha lähimad linnuvaatlustornid, on PDF formaat ebaotstarbekas, sest ta sisaldab palju ebaolulist: printimise infot, kasutatud kirjatüüpide infot, teksti suurust, võib-olla mingit logo jms. Vaja oleks andmed publitseerida lihtsa arvutile arusaadava tabelina, kus on kirjas torni koordinaadid, nimi ja näiteks kõrgus või mõni muu oluline info,“ selgitas Aaslaid linnuvaatlustornide näitel kavandatavat muudatust. Teisisõnu ei muutu teave, mida avalikustatakse, vaid vorm, kuidas teavet avalikustakse.

Loovad ettevõtjad võiksid kättesaadava teabe põhjal luua uusi interaktiivseid lahendusi. "Tegemist ongi loogilise jätkuga e-riigi tänasele seisule: riik ei jaksa, oska ega peagi tootma avaliku halduse andmete baasilt mugavusteenuseid. Selleks ei ole piisavalt raha ega tööjõudu, samuti pole loogiline investeerida riigi raha mingi kitsa sektori mugavuse parendamiseks. Küll saab aga riik luua keskkonna, et lihtsate vahenditega saaks sektor ise või IT ettevõtted välja arendada sobivad rakendused,“ ütles Aaslaid.

Näiteks saab luua reisiplaneerija, mis pakub lahendusi, kuidas liikuda ühistranspordiga kõige kiiremini ühest Eesti otsast teise. Majandusministeeriumi algatatud projekti ühte osa toestava ettevõtte Aktors juht Aleksander Reitsakas pakub, et tudengid saaksid selle põhjal luua kasvõi keskkonna, mis aitab neil leida hõlpsaimat viisi, kuidas liikuda ühest baarist teise.

Lähemalt loe tänasest Äripäevast.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755