13. juuni 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rahapesujõuk jõudis kohtu ette

Riigiprokuratuur esitas viiele isikule ja nende kontrolli all olnud viiele ettevõttele süüdistuse kuritegeliku grupeeringuna läbiviidud ulatuslikus rahapesus.

Süüdistuse kohaselt suunas grupeering arvutikasutajad pahavara kasutades reklaamlehtedele, mille tulemusena said süüdistatavad tänu nö "kummitusklikkidele" internetireklaami vahendusfirmadelt tasu.

Kuritegude tulemusena saadi internetireklaami vahendajatelt vähemalt 21,9 miljonit USA dollarit ja 234 000 eurot.

Süüdistuse kohaselt organiseeris 31aastane Vladimir 2006.-2011. aastani pahavara DNS Changer väljatöötamist, levitamist ja haldamist. Viirusega nakatati vähemalt neli miljonit arvutit umbes sajas riigis.

Pahavara võimaldas kontrollida nakatatud arvutite internetiseadeid, et suunata kasutajaid määratud lehtedele ja aadressidele või takistada teatud veebilehtede külastamist. Samuti oli pahavaraga võimalik asendada veebilehtede sisu, sh reklaame ja linke. Kontrollides sel viisil nakatatud arvutite internetiliiklust, oli pahavara haldajatel võimalik suunata arvutite kasutajaid klikkima reklaame, mille eest saadi tasu internetireklaami vahendamisega tegelevatelt äriühingutelt.

Pahavaraga DNS Changer seotud kuritegelikus ühenduses tegutses kuus meest ja üks naine, kes tegelesid programmeerimise, tehnilise taristu haldamise ning välismaiste äriühingutega suhtlemisega.

Kriminaalasja raames on arestitud 143 kinnistut, kuus sõidukit, üks väikelaev ning umbes 660 000 eurot.

Eesti kriminaalmenetluse raames esitas Riigiprokuratuur Vladimirile süüdistuse kuritegeliku ühenduse loomises ning rahapesus, mis on toime pandud kuritegeliku ühenduse poolt, suures ulatuses ja vähemalt teist korda. Timurit, Dmitrit, Konstantini ja Valentinat süüdistatakse kuritegelikku ühendusse kuulumises ning rahapesus suures ulatuses. Süüdistus on esitatud ka viiele juriidilisele isikule, mille kaudu on süüdistatavad juhatuse liikmena tehinguid teinud.

Ameerika Ühendriikide kriminaalmenetluse raames on süüdistuse saanud Vladrimir, Timur, Valeri, Dmitri, Anton, Konstantin ja Andrei seoses vandenõuga arvutisse sissetungimiseks, internetipettusega, tahtliku juurdepääsuga kaitstud arvutisse pettuse eesmärgil ja tahtliku informatsiooni edastamisega kaitstud arvutist. Lisaks on Vladimirile esitatud süüdistus rahapesus ja tahtlikus kaasosaluses rahalistes tehingutes, mille tulemusena soetati vara internetipettuse ja volitamata arvutisse sissetungiga.

Ühendriikide taotlusel on USA ametivõimudele välja antud Anton. Valeri, Vladimiri, Timuri, Konstantini ja Dmitri suhtes on Harju maakohtu määrus, mis võimaldab nende väljaandmise USA võimudele.

 

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052