14. juuni 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Apple soovib omale domeeni .apple

Elektroonikafirma Apple soovib registreerida kaubamärgikujulise tippdomeeni .apple.

Domeene haldav organisatsioon ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) avaldas uute taotletavate rahvusvaheliste tippdomeenide (gTLD) nimekirja. Kokku esitati uutele tippdomeenidele 1930 taotlust 60 riigist.

ICANNile esitati 1930 taotlust 60 riigist, enim laekus soove Põhja-Ameerikast (911), Euroopast (675) ning Aasia-Vaikse ookeani regioonist (303).

84 taotlust olid määratletud kogukonnapõhistele nimedele, 66 geograafilise määratlusega nimele ja 116 mitteladina tähti sisaldavatele IDN-domeeninimedele. IDN-domeenid on näiteks ka .ee all registreeritavad täpitähtedega domeenid.

231 domeeninimele esitati vähemalt kaks või enam taotlust kokku 751 taotlejalt.

Belgia domeeniregister DNS.be vzw on esitanud taotluse geograafilise määratlusega domeenile .brussels. Suurkorporatsioonidest soovivad oma kaubamärgikujulist tippdomeeni näiteks Canon ning Apple vastavalt domeeniga .canon ning .apple.

Tippdomeenile .basketball on lisaks rahvsuvahelisele korvpalliliidule FIBA esitanud taotluse veel kaks kandidaati, nimekuju .book registreerimisest on huvitatud üheksa soovijat.

Juulist alustavad hindamiskomisjonid taotluste läbivaatamist, tulemused peaksid avalikkuseni jõudma selle aasta detsembri või järgmise aasta jaanuari jooksul.

Uute rahvusvaheliste tippdomeenide programmi eesmärk on suurendada konkurentsi ja laiendada kasutajate valikut, lisades internetiaadresside ruumi uued tippdomeenid. Senised rahvusvahelised tippdomeeid on riikide tunnusdomeenide kõrval näiteks .com, .net ja .org.

Rahvusdomeene on 280 võrreldes senise 22 geneerilise tippdomeeniga. Uute rahvusvaheliste tippdomeenide programm toob interneti nimeruumi hulgaliselt uusi vabalt valitud tippdomeene.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052