19. juuni 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

EMT mobiilne internet konkurentidest ligi kolm korda kiirem

Tehnilise järelevalve ameti mõõtmistulemused näitasid, et peaaegu kõikides mõõtepunktides oli vähemalt 3G mobiilse interneti leviala olemas ning üle 90% kohtades oli andmesidekiirus suurem kui 1 Mbit/s. Parimaid tulemusi näitas EMT.

Amet viis juunis läbi mõõtmised, et kontrollida mobiilse internetiteenuse kättesaadavust ja kvaliteeti üle Eesti. Mõõtmisteks valiti suures osas samad asukohad, mis möödunud aastal, kokku 105 punkti üle Eesti.

Mõõtmistulemused näitasid, et peaaegu kõikides mõõtepunktides oli vähemalt 3G mobiilse interneti leviala olemas ning üle 90% kohtades oli andmesidekiirus suurem kui 1 Mbit/s. Väga häid tulemusi saavutas EMT, kellel oli lisaks 3G teenusele 41% mõõtepunktides olemas ka 4G teenus, mis tõstis keskmise mõõdetud andmesidekiiruse konkurentidest ligi kolm korda suuremaks, ulatudes kuni 14 Mbit/s. Võrreldes eelmise aastaga on 3G võrgu leviala märgatavalt paranenud Elisal, kuid siiski oli mõnes punktis kättesaadav üksnes aeglane 2G teenus. Elisa võrgus saavutati keskmiseks allalaadimiskiiruseks 5,1 Mbit/s. Tele2 võrgus oli kõikides mõõtepunktides 3G teenus olemas ja keskmiseks allalaadimiskiiruseks saavutati 3,8 Mbit/s.

Mobiilse internetiteenuse arengut  näitab hästi nende mõõtepunktide arv, kus andmeside allalaadimiskiirus ületas 4 Mbit/s- EMT-l oli vastavaid punkte 94%, Elisal 57% ja Tele2-l 36%.

Tipptundidel kõiguvad andmesidekiirused suurel määral, sest mobiilse interneti kasutajate arv, millest sõltub saavutatav andmesidekiirus, on tõusnud. Arvestades andmemahtude ja kasutajaskonna kasvu, on kvaliteetse mobiilse internetiteenuse pakkumiseks oluline 4G teenuste kasutuselevõtt. EMT on juba kommertskasutuses olevas 4G võrgus saavutanud keskmiseks  allalaadimiskiiruseks 22 Mbit/s. Elisa ja Tele2 omavad küll sagedusluba 4G teenuste osutamiseks, kuid pole võrke veel kasutuseks avanud.

Kuna mobiilse andmeside teenuse kvaliteet on piirkonniti erinev, siis tasub enne teenusega liitumist järele proovida, millise kiirusega on teenus tarbimiskohas kättesaadav. Selleks pakuvad teenusepakkujad tasuta prooviperioode.

Tehnilise järelevalve amet teostab mobiilse internetiteenuse andmesidekiiruse mõõtmisi üks kord aastas. Mõõtmiste eesmärgiks on tavatarbija jaoks välja selgitada tegelikud internetiteenuse andmesidekiirused.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755