17. juuli 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eestlased investeerisid Soome idufirmasse

Eestlastest Skype'i loojate investeeringute ettevõte Ambient Sound Investments (ASI) investeeris mullu 2,6 miljonit eurot Soome IT-idufirmasse Blaast, mis arendab rakenduste platvormi odavatele Android telefonidele Aasias, Aafrikas ja Lõuna-Ameerikas.

Möödunud aasta lõpus tehtud investeering on välja toodud ka Helsinki Business Hubi raportis kui eestlaste ainuke suur otseinvesteering Põhjamaadesse 2011. aastal.

Peale Skype'i loojate on Blaast'i investeerinud veel Soome riskikapitali firma Veturi Venture Accelerator ja Euroopa ning Aasia ingelinvestorid. ASI esindajad on välismeediale kinnitanud, et omavad nüüdsest kohta idufirma juhatuses.

ASI riskikapitali investeeringute juhilt Margus Uudamilt ei õnnestunud Äripäeval kolme nädala jooksul investeeringu kohta kommentaari saada. Samuti ei andnud kommenaari ettevõtte juht Tauno Tats.

Riskikapitali investeeringud

Ettevõtte majandusaasta aruandest selgub, et ASI meeskond kaalus mullu 295 investeerimisvõimalust ning investeering mobiili idufirmasse Blaast osutus väljavalituks.

Aruande kohaselt kuulub ASI riskikapitaliportfelli 2011. aasta lõpu seisuga 24 ettevõtet, mille väärtus on kokku 19 miljonit eurot. Ida-Euroopa ja Skandinaavias on investeeritud 11 ettevõttesse, Lääne-Euroopas 5 ettevõttesse, Aasias nelja ja Ameerikas samuti nelja ettevõttesse. Valdavalt tegutsevad ettevõtted tark- ja riistvaraarenduse, telekommunikatsiooni, pooljuhitehnoloogia ja tervishoiu valdkonnas.

"Tulenevalt portfelliettevõtete suhteliselt suurest arvust on ASI tänane peamine fookus portfelliettevõtete arendamisel ning väiksema osakaaluga uute investeeringute tegemisel," kirjutatakse aruandes.

Aruandeaasta jooksul toimus põhimõtteline ASI kasumlik väljumine Poola ettevõttest Versita.

Sarnaselt 2010. aastale kasvas ASI riskikapitaliportfelli tootlus. Ettevõtte juhtkod põhjendab seda sellega, et mitmed ettevõtted olid võimelised kaasama lisakapitali kõrgemalt väärtuselt. Lisaks müüdi üks portfelliettevõtte strateegilisele investorile.

2011. aasta lõppes kahjumiga

ASI varade maht oli 2011.aasta lõpu seisuga 87 miljonit eurot, mis on 3,5 miljonit väiksem kui aasta varem.  Ettevõtte kahjum küündis mullu 1,6 miljonit euroni, võrreldes 7,9 mln eurose kasumiga 2010. aastal.

Aruandeaastal maksti dividendideks veidi üle 2,1 miljonit euro. 2011. aastal tegi juhatus ettepaneku maksta dividendideks 1,2 miljonit eurot.

ASI  rajasid 2003. aastal neli Skype'i esimest arendajat Toivo Annus, Priit Kasesalu, Ahti Heinla ja Jaan Tallinn selleks, et hoida oma vähemusosalusi Skype's. 2005. aasta lõpus müüdi need osalused umbes 1,6 miljardi krooni eest eBay'le ja nüüd tegutseb ASI investeerimisettevõttena. ASI pikaajaline eesmärk on areneda jätkusuutlikuks investeerimisettevõtteks, mille põhifookus on globaalsed investeeringud varajase faasi ettevõtetesse, mis tegelevad tehnoloogia väljatöötamisel ja arendusel põhineva äriga.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755