20. juuli 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Microsoft teenis börsiajaloo esimese kahjumi

Erakorralise mahakirjutamise tulemusel avaliku firmana esimese kvartaalse kahjumi teeninud Microsoft näitas oodatust paremat käivet ja korrigeeritud kasumit.

30. juunil lõppenud kolme kuuga teenis Microsoft teenimata käibena 20,1 miljardit dollarit, vahendab Bloomberg. Goldman Sachs Groupi analüütiku Heather Bellini sõnul ootasid analüütikud keskmiselt 19,4miljardilist teenimata käivet ning tema enda prognoos oli 18,9 miljardit dollarit. Teenimata käive tähendab raha saamist toote või teenuse eest, mida firma pole veel müünud või osutanud.

Microsoft hindas läinud kvartalis 6,2 miljardit dollarit alla 2007. aastal soetatud internetireklaami firma AQuantive, mille toonane ostuhind oli 6,3 miljardit. Ilma selle mahakirjutamiseta teenis tehnoloogiahiid 67 senti aktsia kohta, ületades analüütikute 62sendist prognoosi.

Microsofti tavakäive kasvas läinud kvartalis 4%, 18,1 miljardi dollarini, samas kui analüütikud ootasid 18,2 miljardit käibena.

Firmade mitmeaastaste tellimuste tulemusel sai teenimata käive hoogu isegi ajal, kui muidu tehnoloogiakulutused vähenemas. Samuti aitas ärinõudlus vähendada tarbija langevat nõudlust, kes ootab 26. oktoobril turule jõudvat Microsofti uusimat operatsioonisüsteemi Windows 8 või kes eelistas Apple'i ja teiste konkurentide toodangut.

Jätkuvalt on firma hädas nõrga personaalarvutituruga. Windowsi üksuse käive kukkus aastases võrdluses 13%, 4,15 miljardi dollarini, jäädes alla analüütikute prognoositud 4,44 miljardile. Tegu on viienda kvartaliga viimasest seitsmest, kus üksus on valmistanud pettumuse.

Maailma suurima tarkvaratootja finantsjuht Peter Klein ütles, et sarnaselt varasematele kvartalitele oli tavatarbijate nõudlus personaalarvutitele nõrgem kui ärinõudlus. Tema sõnul muutub trend tõenäoliselt Windows 8 turule toomisega, kuid keeldus prognooside tegemisest.

Microsoftile on tahvelarvutid seni suurt kahju teinud ja seni ei saa firma sellesse trendi mingit muutust tuua, kuni 26. oktoobril tuuakse turule Microsofti enda uus tahvelarvuti Surface.

Firma tulemused igatahes investoritele meeldisid, sest pärast nende avalikustamist tõusis Microsofti aktsia järelkauplemises 2,14%, 31,32 dollarini.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052