21. august 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti esimene miljardifirma

Telekommunikatsioonigigandil Ericsson Eesti õnnestus mullu oma müügitulu enam kui kahekordistada. Mobiilsidevõrkude tootja möödus 1,24 miljardi eurose käibega nii Tallink Grupist kui ka Eesti Energiast.

"Jah, saame kinnitada, et 2011. aasta oli Ericssoni jaoks mobiilse lairibaühenduse kasvu tõttu globaalselt tugev. Tallinna tehas on üks Ericssoni tehastest, kus toodetakse mobiilse lairibaühenduse seadmeid ja nõnda peegeldus globaalne nõudlus tootmismahtudes," rääkis Ericsson Eesti juhatuse liige Carl Jonas Ygeby.

Võimsale kasvule pani aluse 2010. aastal mobiilside tugijaamade ja neljanda põlvkonna seadmete tootmise alustamine.

Seda, kas Ericsson Eesti tootmismahud kasvavad tänavu veelgi ning kas ettevõte jääb käibe poolest endiselt Eesti suurimate hulka, Ygeby kommenteerima ei soostunud. Suured projektid aga jätkuvad, sest ettevõte võitis hiljuti Elektrilevi poolt korraldatud ligi 94 miljoni eurose riigihanke. Hankega seoses paigaldatakse Eestis nelja aasta jooksul 630 000 kaugloetavat arvestit.

Suurima käibega salapärane firma

Käibe poolest suutis mullu Ericsson Eestit edestada vaid naftatoodete ja kemikaalide ostu-müügiga tegelev Baltic International Trading OÜ. 1,34 miljardi euroni küündiva müügituluga firma kohta pole Eesti avalikkusele palju teada. Majandusaasta aruandest selgub, et pea 97% toodangust müüakse Briti neitsisaartele ning müük Eestisse moodustab maginaalse osa. Firma omanikud peidavad ennast Küprosel registreeritud firma CIND HOLDING limited taha, kuid omanikeringist annavad aimu ettevõtte nõukogu liikmed Vene-Kasahstani päritolu ärimehed Stanislav Duvanov, Alexandr Metrinskiy ja Michail Kiriakin.

Eesti ettevõtete käibeedetabelit vaata tänasest Äripäevast.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052