21. august 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kohtuotsus võib pöörata nutitelefonide turu pea peale

Sel nädalal kogunevad California föderaalkohtus üheksa vandekohtunikku, et arutada Samsungi ja Apple'i patendivaidlust. Tulevane otsus võib muuta kogu maailma nutitelefonide ja tahvelarvutite välimust ja tööfunktsioone.

Andnud ligi kuu aega tunnistusi patendihagi asjus, peavad mõlemad firmad enda kohtukõne täna. Pärast seda on vandekohtunike otsustada, milliseid Apple'i patente – kui üldse – Samsung rikkus, luues tooteid, mis konkureerivad iPhone'i ja iPadiga. Apple nõuab Samsungilt 2,5 miljardit dollarit, Samsung Apple'ilt vastuhagina 422 miljonit dollarit.

Kuid antud vaidluse otsuste tulemused ulatuvad tõenäoliselt mõlemast ettevõttest palju kaugemale ning võivad puudutada kogu nutitelefonide ja tahvelarvutite turgu.

"Ma arvan, et me näeme mitmekesisemaid disainilahendusi turul, kui Apple võidab," ütles Chicagos asuva McAndrews, Held & Malloy intellektuaalomandi advokaat Christopher V. Carani New York Timesile.

Kui vandekohus otsustab Samsungi kasuks, võib otsusel olla vastupidine efekt. "Oodake tohutult palju Apple'iga sarnaseid tooteid, ilma karistuse hirmuta," ütles Gartneri analüütik Michael Gartenberg.

Apple on patendirikkumiste tõttu taotlenud Samsungi nutitelefonide müügi keeldu Ameerika Ühendriikide turul. Apple'i võit annaks iPhone'i tootjale lisa laskemoona Androidi operatsioonisüsteemi üle.

Teise kvartali jooksul moodustas Google'i Androidi süsteem 64,1 protsenti kõikidest edasi toimetatud nutitelefonidest. iPhone'i osa oli 18,8 protsenti, kinnitas Gartner.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755