Autor: Marek Mühlberg • 11. oktoober 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Michal: Kohtupidamine e-lahendustega tõhusam

Täna Riias toimuval Balti- ja Põhjamaade justiitsministrite kohtumisel tehtud ettekandes rääkis justiitsminister Kristen Michal e-lahenduste võimalustest Eesti kohtupidamises.

Justiitsminister Kristen Michali sõnul on e-lahenduste loomise  tähtsaim eesmärk muuta õigusemõistmine inimestele arusaadavamaks ja mugavamaks. „Kuigi e-lahendused keskenduvad suures osas tehnilisele poolele, oleme siiski nende kõrval kohandanud ka seadustikke ning loonud lihtsustatud menetlusvorme. Suvel kehtestasime uued riigilõivumäärad, mis muutsid e-kanalite kasutamise soodsamaks lahenduseks ka rahaliselt. Kõik need sammud kokku toetavad lähiaastate justiitsministeeriumi suure eesmärgi ehk üldjuhul sajapäevase kohtumenetluseni jõudmist,“ lisas minister.

Minister keskendus ettekandes kahele olulisemale kohtupidamises kasutusel olevale e-lahendusele ehk e-toimikule ning maksekäsu kiirmenetlusele.

E-toimiku kaudu on ministri sõnul ühendatud politsei, prokuratuuri ja esimese ning teise astme kohtute infosüsteemid aga ka kohtuasjade, kui ka kohtueelsete ja kohtuväliste asjade menetlusandmed. „Teisisõnu tähendab see, et süüdistajal, kaitsjal, kohtul ning mis kõige tähtsam - protsessiosalisel endal  ja tema esindajal on ligipääs kiirele ja paberivabale andmevahetusele, tagades sedasi kohtumenetluse osaliste võrdse kohtlemine,“ lausus Michal.

Minister tõi näite, et kui inimesele on tehtud kiiruseületamise eest trahv, siis näeb ta oma kohustust avalikus e-toimikus ning saab selle portaali vahendusel tasuda. Kõik tasumisandmed on menetlejatele kohe nähtavad ning info liigub kiiresti ka kesksesse riiginõuete üle arvestust pidavasse süsteemi.

2012. aastal alustati kokku ligikaudu 30 000 kohtuasja, millest 20 000 kohtuasja esitati e-toimiku kaudu.

Maksekäsu kiirmenetlusest rääkides tõi minister näite ajast, mil ka kõige pisem võlgnevus klaariti pikas kohtumenetluses, see oli ebaproportsionaalne ning riigile ülearu kulukas. „2009. aastast alates toimub Eestis maksekäsu kiirmenetlus, milles nii avalduse esitamine, kui ka menetlemine toimub üksnes elektrooniliselt avalikus e-toimikus,“ ütles minister.

Eesti on otsustanud osaleda Euroopa Liidu pilootprojektis, mis hõlmab nii Euroopa maksekäsu, kui ka Euroopa väiksemate kohtuvaidluste avalduste esitamist ja menetlust. Selle tulemusena saab Eestis edaspidi esitada avaldusi Euroopa Liidu liikmesriikide kohtusse ja Eesti kohtud saavad neid omakorda liikmesriikidest vastu võtta.

Avalik E-toimik asub aadressil: www.e-toimik.ee

 

 

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755