Autor: Fredy-Edwin Esse • 16. oktoober 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Microsoft üha rohkem Apple’i nägu ja tegu

Apple enda toodete, teenuste ja kogu “ökosüsteemiga” on olnud edu ja kasutusmugavuse musternäidis, mida kadestavad paljud ettevõtted üle maailma. Kadedus närib ka Microsofti, kelle kõik viimased sammud viitavad asjaolule, et firma üritab Apple’i ärimudelit üle võtta.

Läinud nädalal tuli üks oluline uudis, mis seni minu peas veerenud mõtet vaid kinnistas. Microsofti tegevjuht Steve Ballmer ütles enda iga-aastases aktsionäridele läkitatud kirjas peaaegu et otse välja: me tahame olla rohkem nagu Apple.

Mitte, et ta oleks seda otse öelnud, aga mida sellisest lausest ikka muud välja lugeda: “Tuleb aeg, kui me ehitame kindlaid tooteid kindlaks eesmärgiks, nagu me teeme seda Xboxi ja Surface’iga.” Sinna suunas Microsoft liigubki, üritades olla nagu Apple, pakkudes riistvara, mis kasutab spetsiaalselt selle seadme jaoks mõeldud tarkvara, luues samaaegselt tervet ökosüsteemi.

Järgmine nädal avalikuks saav Windows 8 on selle ehe näide. Microsoft üritab luua nii telefonil, tahvelarvutil, sülearvutil kui lauaarvutil töötavat operatsioonisüsteemi, mille kasutamine oleks ühtviisi mugav ja praktiline. Selleks on Microsoftil muidugi hea baas olemas, sest arvutimaailmas domineerib Windows 90% turust.

Tegelikult pole see Apple’i jäljendamine Microsoftile mingi uus samm. Kes mäletab, siis nende muusikamängija Zune (mis väliselt meenutas väga iPodi) oli samuti iPodi populaarsuse tipul välja tulnud ja ebaõnnestumine on selle projekti kohta viisakalt öeldud. Selles valguses saab näha, kui edukaks osutub Microsofti tahvelarvuti Surface, mis on tegelikult samamoodi vastureaktsioon iPadi suurele populaarusele.

Nüüd sai juba nii pikalt kirjutatud, et jäi täiesti mainimata fakt, et Microsoft teeb Xboxist ka muusikamängija/keskuse/poe, mis peaks idee poolest hakkama konkureerima Apple’i iTunesiga.

Tegelikult on kõik nende sammud õiged. Jäädes edasi puhtalt tarkvaratootjaks, kukutaks ilmselt veelgi enam, sest mobiilsetel seadmetel, kust tuleb praegu kasv, domineerivad ju Apple ja Google. Minu jaoks on küsimärk vaid Ballmer, kes 12 aastat on seda vankrit kraavi juhtinud.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052