Autor: Marek Mühlberg • 17. oktoober 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Elering kutsub turuosalisi arutama Andmelao edasiste arenduste üle

Andmelao arendamise eest vastutav Elering kutsub kokku andmelao juhtrühma, et arutada süsteemi edasist arendamist.

„Kuna tänaseks on valminud igapäevase andmevahetuse osa, siis arutatakse Andmelao juhtrühma reedesel koosolekul teiste küsimuste seas ka uusi võimalikke arendusi,“ kommenteeris Eleringi elektriturgude osakonna juhataja Ingrid Arus.

Eleringi ettepanekul on sel korral juhtrühma koosolekule oodatud turul tegutsevate võrdlusportaalide ja tarbijate esindajad, kes soovivad saada ülevaadet Andmelao tööst ja anda juhtrühmale edasi oma soovid süsteemi funktsionaalsuse täiendamise osas.

Elektrienergia hinnapakettide võrdlusportaalid, samuti erinevad teenusepakkujad ja tarbijad on esitanud ettepanekuid Andmelao arendamiseks selliselt, et süsteemi kantud elektritarbimise mõõteandmed oleksid kättesaadavad ka kolmandatele osapooltele.

Praegu saavad andmetele ligi tarbijad ja võrguettevõtjad, kellel on kohustus elektrienergia koguseid mõõta ja sõlmida tarbijatega võrguteenuse lepingud. Müüjale saadetakse temaga lepingu sõlminud tarbijate mõõtepunktipõhiseid andmed automaatselt. Vastavad põhimõtted ja protseduur on kehtestatud elektrituruseaduses.

Kolmandatele isikutele juurdepääsu loomiseks on vaja turuosaliste vahel kokku leppida süsteemi edasiste arenduste täpne sisu, samuti vajab turuosaliste ja konkurentsiametiga kooskõlastamist uute arenduste rahastamine. Senine arendus on tehtud Eleringi investeeringuna, süsteemi hoolduskulud jaotatakse aga võrguettevõtjate vahel, kelle tegevust süsteem praegu toetab.

Elektritarbija näeb Andmelaos oma elektritarbimise kohtade aadresse, samuti nendega seotud võrguteenuse ja edaspidi ka elektrimüügilepingu andmeid. Tarbija saab Andmelao kaudu anda ühele või mitmele elektrimüüjale nõusoleku ligipääsuks oma elektritarbimise andmetele, lisades soovi korral süsteemi ka oma meiliaadressi ja telefoninumbri, mille kaudu on müüjal võimalik temaga ühendust võtta ja pakkumine teha.

Andmelao juhtrühma järjekordne koosolek toimub selle nädala reedel Eleringis. Projekti juhtrühma kuuluvad majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi, konkurentsiameti, andmekaitse inspektsiooni, Eleringi, Eesti Energia, VKG Elektrivõrkude, Imatra Elektri, Nordic Power Managemendi, Baltic Energy Services ning Latvenergo Kaubanduse esindajad.

 

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755