Autor: Raivo Sormunen • 18. oktoober 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nokia näitas III kvartalis korrigeeritud tegevuskasumit

Erakorralisi kulusid arvestamata (non-IFRS) näitas Nokia kolmandas kvartalis 78 miljoni eurost tegevuskasumit. Arvestades aga kõik kulud kokku jäi Soome mobiiltelefonide tootja ligi miljardi eurosesse puhaskahjumisse.

Ehkki analüütikud ootasid uudisteagentuuri Bloomberg andmeil Nokiale 385 miljoni euro suurust kahjuminumbrit, ulatus tegelik kahjuminumber 969 miljoni euroni (0,26 euroni aktsia kohta). Ettevõtte jaoks oli tegemist juba kuuenda järjestikuse kvartalikahjumiga.

Suur korrigeeritud tegevuskasumi ja puhaskasumi vahe tuli sellest, et viimases kvartalis näitas Nokia taas 654 miljoni euro eest nn. erakorralisi kulusid, millest suurim oli seotud seadmete ja teenuste üksuse restruktureerimisega (454 miljonit eurot).

Müük ulatus viimases kvartalis samas küll 7,2 miljardini euroni (19% vähem kui aasta eest), samas kui analüütikud ootasid 7,0 miljardi euro suurust käibenumbrit.

„Nagu me ootasime, oli seadmete ja teenuste üksuse jaoks kolmas kvartal raske, samas me oleme rahul, et suutsime korrigeeritud IFRS raamatupidamisstandardi baasil jõuda tegevuskasumisse,“ märkis vahearuandes ettevõtte juht Stephen Elop.

Elopi sõnul oli kvartal raske, kuna nutiseadmete äris toimus liikumine uue seeria Lumia mobiiltelefonide poole.

Kolmandas kvartalis suutis Nokia müüa 6,3 miljonit nutitelefoni, millest vaid 2,9 miljonit olid Lumia seeriast. Samas kvartal varem turustati 4 miljonit Lumia telefoni.

Nokia loodab paari nädala jooksul USAs ja Euroopas poelettidele tulevate uute Lumia 920 ja 820 seeria telefonidega müüki loomulikult suurendada. Seda märgib ta ka aruandes, öeldes, et loodab neljandas kvartalis mobiiltelefonide üksuse kahjumlikkust vähendada.

Nn. tavaliste mobiiltelefonide müük kasvas 77 miljoni ühikuni ning Nokia rõõmustas aruandes, et suutis uusi puutetundlike Asha mudeleid müüa 6,5 miljonit.

Sellega ületas Nokia veidi ka analüütikute prognoose, kes ennustasid kvartalis keskmiselt 74,6 miljoni telefoni müüki.

Nokia vabade vahendite positsioon langes kvartaliga 4,2 miljardilt 3,6 miljardi euroni.  Varasemalt on reitinguagentuur S&P prognoosinud, et aasta lõpuks on Nokial likviidseid vahendeid juba alla kolme miljardi euro.

Kõik kolm reitinguagentuuri on Nokia võlakirjad tituleerinud nn. rämpsvõlakirjadeks.

Nokia aktsia on vaikselt pärast tulemuste avaldamist tõusma hakanud ja jõudnud kella 13:30 Helsingi börsil juba 2,41 euroni ehk 9,6% plussi.

 

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052