Autor: Marek Mühlberg • 18. oktoober 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

RIA: Skype'i kaudu levib uus pahavara

Riigi Infosüsteemi Ametini on Kaitseliidu Küberkaitseüksusest jõudnud info Skype'i kaudu levivast uuest pahavarast, mis nakatab kasutaja arvuti talle saadetud lingil klikkides.

Postituse sisu ja sellega kaasa pandud link võivad muutuda, ühe näitena võib sõbra saadetud sõnum sarnaneda sellisega:

lol is this your new profile pic?

hxxp://mingi_lühi_URL/7On2X?foto=skype_kasutajanimi

Seoses pahavarapuhanguga tuletab CERT Eesti meelde, et suhtlusvõrgustikes jagatud linkide puhul tuleks kahtluse korral sõbralt üle küsida, kas postituse tegija oli ikka tema. Eriti siis, kui tegemist on võõrkeelse või vigases emakeeles tehtud postitusega. Ettevaatlikuks peaks tegema ka see, kui sõbra öeldu ei klapi kuidagi tema tavapärase sõnavara, iseloomu või huvidega.

"Samuti võiks kaaluda, kas iga jagatud foto või video vaatamisest saadav meelelahutus kaalub üles oma arvuti nakatumise riski. Nakatunud arvuti aitab omakorda kaasa pahavara levimisele. Pealtnäha tühine hiireklõps võib halvemal juhul viia suhtlusvõrgustiku või meilikonto hõivamiseni ja arvutikasutaja identiteedi alt toimepandud pettusteni. Eesti arvutikasutajatel on pahatahtliku küberkavatsuse tuvastamine kergem, kui suheldakse oma sõpradega emakeeles," ütles CERT Eesti infoturbeekspert Triin Nigul.

CERT Eesti (Computer Emergency Response Team) on Riigi Infosüsteemi Ameti osakond, mis tegeleb Eesti arvutivõrkudes toimuvate turvaintsidentide käsitlemise ja ennetamisega ning kasutajate turvateadlikkuse tõstmisega.

 

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755