Autor: Marta Jaakson • 12. november 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Korobeinik: EASis on saanud määravaks "õige erakond"

EASi nõukogu liige Andrei Korobeinik on mures, et tänase seisuga ei jää EASi juhatusse ühtegi inimest, kes hetkeolukorraga detailselt kursis oleks.

Korobeinik on pettunud, et EASi nõukogu esimees Cinzia Siig planeerib koosolekuid ajale, mil riigikogus arutatakse järgmise aasta eelarvet. Palvele aega muuta ei ole Korobeiniku sõnul Siig reageerinud. Kuna Ülari Alamets on tagasi astunud, on homne koosolek tühistatud. "Mul on kutse neljapäevasele nõukogu koosolekule, kus tutvustatakse uut “ajutist” kandidaati juhatuse esimehe kohale, tema CV jõudis ka äsja minu postkasti," kommenteeris Korobeinik.

Korobeiniku sõnul ei ole aasta algul ametisse pandud uute juhatuse liikmete puhul nende erialaoskused kõige tähtsamad. "Juhatusse sattusid ka inimesed, kelle puhul oli määravaks nende poliitiline taust ja suhtlusring. Õnneks jäid sinna ka professionaalid – nõukogus leidus ka inimesi, kelle jaoks on organisatsiooni käekäik “partei liinist” tähtsam. Osa neist pidi peale juhatuse valimisi EASi nõukogust kiirkorras lahkuma," seletas ta. 

Korobeiniku sõnul sai eelmisel nõukogu koosolekul antud selge signaal kodusõja lõpetamiseks: Ülari Alamets pidi tegelema kriisi lahendamisega ja juhtima teiste juhatuse liikmete tööd. Kolleegid pidid kas sellele korrale alluma või juhatusest lahkuma. See otsus oli konsensusega vastu võetud, kuid mõni päev hiljem mõtles nõukogu esimees ümber ja otsustas Ülari Alametsale umbusaldust avaldada. "Ma võin ainult eeldada, millest on tingitud nii kiire usalduse kaotamine – ühtegi uut fakti pole nõukogu esimees nõukogule vahepeal esitanud," ütles Korobeinik.

"Mul on äärmiselt kahju, et tipp-professionaalide asemel pääsevad riigifirmade juhatusse ka inimesed, kelle peamiseks saavutuseks on “õige” erakonna valik. Oleme seda viimastel aastatel päris palju näinud ja ma kardan, et EASi võib oodata EISi (Eesti Interneti Sihtasutuse) saatus. Paraku on EAS Eesti riigile palju tähtsam, ja ebakompetentsuse mõju võib tulla palju suurem. Ülari Alamets on tippspetsialist, kes on andnud EASi arengusse suure panuse. Ta ei ole Reformierakonna liige - tegemist ei ole Reformierakonna “poliitilise kandidaadiga” – neid EASi juhatuses ei ole," kinnitas Korobeinik.

Juhatuse esimehena vastutab Ülari loomulikult ka EASi vigade eest, kuid seda koos teiste juhatuse liikmetega ning nõukoguga, rõhutas Korobeinik. "Tänases olukorras oli aga süüdlaste otsimise asemel palju olulisem olukorra lahendamine ning kahju minimeerimine - Ülari Alametsa lahkumisega ei jää EASi juhatusse ühtegi inimest, kes on tänase olukorraga detailselt kursis. Kaotajateks jäävad Eesti ettevõtted ning EAS ise," nentis Korobeinik.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755