Autor: Marek Mühlberg • 13. november 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rahvusraamatukogus toimub intellektuaalsele omandile keskenduv konverents

Täna toimub Rahvusraamatukogus justiitsministeeriumi ja Tartu Ülikooli koostöös konverents „Intellektuaalse omandi reformi lähtealused“, millel analüüsitakse mitme erineva nurga alt teadmistepõhise ettevõtluse olemust kaasaegses maailmas, intellektuaalse omandi õiguse arengusuundi ning vaadatakse patendiõiguse tulevikku.

Konverentsi üks korraldajatest, Tartu Ülikooli dotsent Aleksei Kelli ütles konverentsi iseloomustades, et keskse teema – teadmistepõhine ettevõtlus, tõi fookusesse Eesti ettevõtluse tänapäev. „Eesti ettevõtlus ei suuda konkureerida tootmismahtude ega ka tootmisprotsessi odavusega suurriikidega, kuid me suudame käia esirinnas oma uuenduslike lahenduste ning väärtuslike ideedega. Olukorras, kus ideed on võimalik levitada üle terve maailma mõne sekundiga ning puuduvad piirid, mis seda takistaks, on vaja väga põhjalikult üle vaadata ja läbi mõelda võimalused, kuidas nendes tingimustes kaitsta seda väärtuslikku seemet - intellektuaalset omandit,“ lausus Kelli.

„Leidlikkus ja head ideed on just need, mis võiksid Eestit majanduslikult edasi aidata ning siin peaks olema meie eriline huvi kaitsta Eesti loojate toodangut. Firma, mis põhineb geniaalsel leiutisel või säraval ideel kaotab kogu oma väärtuse, kui ta ei suuda seda – intellektuaalset omandit kaitsta. Selleks, et see kaitse oleks tõhusam, oleme alustanud Eestis intellektuaalse omandi õiguse reformi, mis kaasajastab loomingu, leiutiste ja kõige muu sarnase kaitsevõimalusi. Selle töögrupi eesmärke, võimalusi ning taotlusi avab ka täna alanud konverents,“ lausus dotsent.

Esimene pool konverentsist on keskendunud intellektuaalse omandi majanduslikele aspektidele ning selles osas teeb intellektuaalse omandi rollist innovaatilise ettevõtluse toetamisel ettekande Tartu Ülikooli professor ja ettevõtluskeskuse juhataja Tõnis Mets. Tartu Ülikooli arendusprorektor Erik Puura aga vaatleb teadmistepõhises majanduses intellektuaalse omandi tähendust ülikooli ja ettevõtluse koostööle ning ettevõtjate poole pealt räägib intellektuaalse omandi ülesandest ettevõtluskeskkonna edendamisel Defendec OÜ tehnoloogiajuht Jürgo Preden.

Konverentsi teine pool keskendub intellektuaalse omandi õiguslikele aspektidele, kus sel teemal teevad ettekande Juridica vastutav väljaandja Peep Pruks, justiitsministeeriumi õigusloome asekantsler Kai Härmand, intellektuaalse omandi kodifitseerimise töögrupi juht, Tartu Ülikooli dotsent Aleksei Kelli, intellektuaalse omandi kodifitseerimise töögrupi liige Kärt Nemvalts ning justiitsministeeriumi karistusõiguse ja menetluse talituse nõunik Tanel Kalmet.

Kolmas blokk võtab konverentsil vaatluse alla patendiõiguse võimalikud arengusuunad ning neid vaatlevad ettevõtjate perspektiivist patendivolinik Margus Sarap ja Patendiameti õigusnõunik Raul Kartus Patendiameti perspektiivist.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755