Autor: Ave Lepik • 3. detsember 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Erainvestorid asutasid äriinglite organisatsiooni

25 Eesti erainvestorit asutasid mittetulundusühingu Eesti Äriinglite Assotsiatsioon, mille eesmärk on alustavatesse ettevõtetesse tehtavate nn seemneinvesteeringute mahu kasv Eestis.

Äriinglite assotsiatsiooni (Estonian Business Angels Network ehk EstBAN) juhatusse valiti Ivar Siimar, Allan Martinson, Marek Kiisa, Peeter Klanberg, Andrei Korobeinik, Hardi Kampus ja Harri Männistö.

“Äriinglite ühendusi on kõigis arenenud riikides. Nende eesmärk on ühendada erainvestorite jõud, et suurendada investeeringute mahtu ja kvaliteeti. Soovime edendada Eesti teadmispõhist majandust ja eksporti,” ütles ühingu loomise üks initsiaatoreid Ivar Siimar.

EstBANi hinnangul on varajase faasi investeeringute maht Eestis tänavu umbes miljon eurot. Erainvestorid on osalenud selliste uute kasvuettevõtete rahastamises nagu GrabCAD, Cherry Media, Cleveron, Modesat, Marinexplore jt.

EstBANi eesmärk on Eesti ingelinvesteeringute maht 2015. aastaks viiekordistada. Selleks ajaks võiks rahastatavate ettevõtete arv tõusta 25-ni aastas ning loodavate uute kõrgelt kvalifitseeritud töökohtade arv tõusta kordades.

EstBAN kavatseb keskenduda mitmetele probleemidele: uute investeerimisvõimaluste otsimine ja analüüs, investorite ja ettevõtjate kokkuviimine, investeerimisega seotud juriidiliste aspektide arendus jne. Ühingu liikmed teevad oma inveteerimisostuseid iseseisvalt või sündikeerituna.

“EstBAN ei ole ühe kitsa seltskonna klubi,” ütles Siimar. Teretulnud on kõik huvilised, kes on nõus panustama aega ja raha suure kasvupotentsiaaliga, kuid samal ajal riskantsesse ettevõtetesse.”

EstBAN on suunatud koostööle. Soovime leida head koostöömudelid Eesti kasvuettevõtteid koondavate organisatsioonidega, ülikoolidega, äriinkubaatorite ja -kiirenditega. Koostöö Eesti Arengufondiga on sujunud juba aastaid, kuna fond kaasab kõigisse projektidesse alati erainvestoreid.

“Hästi toimiv riskikapitali turg mõjutab oluliselt uute töökohtade loomist, innovatsiooni ja majanduskasvu. EstBANi loomine Eesti Riskikapitali Assotsiatsiooni EstVCA kõrvale on loogiline samm” ütles Margus Uudam, EstVCA vastvalitud juhatuse esimees.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052