Autor: Rivo Sarapik • 2. jaanuar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kohus võib Facebooki kaudu suhtlema hakata

Kohus võib eilsest jõustunud seadusemuudatuste kohaselt inimestega kontakti otsida ka sotsiaalvõrgustike kaudu. 

Seadusemuudatused lihtsustavad justiitsministeeriumi teatel senist kohtudokumentide kättetoimetamist, võimaldades inimestega kontakti võtta ka internetist leitavate telefoninumbrite, elektronpostiaadresside või sotsiaalvõrgustiku kasutajakontode kaudu.

Justiitsminister Hanno Pevkuri sõnul aitab jõustunud muudatus leevendada ühte suurt probleemi kohtupidamise venimisel, kuna edaspidi on pahatahtlikel inimestel senisest raskem vältida kohtudokumentide kättesaamist ja seeläbi kohtumenetlust venitada.

Kättetoimetamise staadiumis on justiitsminister Hanno Pevkuri sõnul kolmandik kuni pool menetluses olevatest tsiviilasjadest.

Juriidilist isikut puudutavad muutused:

- puhul kontakti otsides hakatakse tuginema äriregistris registreeritud kontaktandmetele. Firma esindajat saab edaspidi teavitada kohtudokumentidest nii lauatelefoni, mobiiltelefoni, kui ka elektronposti kaudu ning kui ka neid kanaleid kasutades ei õnnestu teadet edasi anda, võib kohus teha avaliku kättetoimetamise Ametlike Teadaannete kaudu.

Eraisikud puudutavad muutused:

- lihtsustub võla kättesaamine maksekäsu kiirmenetluse kaudu - kohtul on võimalik võlgnikuga ühendust võtta ka avalikult leitavate kontaktandmete kaudu.

- kui võlglasega ei õnnestu seda infot kasutades ikkagi kontakti saada, läheb maksekäsu kiirmenetlus automaatselt üle hagiga menetluseks, mille käigus on võimalik võlgnikuga ühendust võtta juba ka Ametlike Teadaannete kaudu.

- kui ka see ei peaks edu tooma, on selles protsessis võimalik võlg välja mõista ka tagaselja.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052