Autor: Sirje Rank • 16. jaanuar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Facebook trügib Google'i pärusmaale

Suhtlusvõrgustik Facebook avalikustas eile rakenduse, mis võimaldab infot otsida oma FB sõprade postituste andmetest.

Sellega loob Facebook alternatiivi otsinguteenustele, mida pakuvad praegu Google, LinkedIn ja Yelp, vahendas agentuur Bloomberg.

Graph Search võimaldab otsida näiteks sobivaid inimesi nii vakantse töökoha täitmiseks kui potentsiaalse elukaaslase leidmiseks. Või näiteks leida Iirimaal puhkusel olles üles just need baarid, mis sõpradele on meeldinud või Prantsusmaal vaatamisväärsused, mida sõbrad on külastanud.

"Graph Search on nii loodud, et see võtab su konkreetse küsimuse ja annab sellele vastuse, mitte ei suuna edasi teisele veebilehekülgedele," ütles Facebooki tegevjuht Mark Zuckerberg.

Facebook teeb koostööd Microsofti otsingumootoriga Bing, mis aitab vajadusel vastuseid täpsustada.

Zuckerbergi sõnul võib uues rakendusest edaspidi ka "äri" saada, kuid kuidas see sisse tooma hakkab, seda suhtlusvõrgustiku suuromanik veel ei täpsustanud.

Hakatuseks saavad uute teenust prooviks kasutada piiratud arv FB kasutajaid. Ammutada on enam kui miljardi kasutaja infobaasist, kus on üle 240 miljardi foto ja enam kui triljoni n-ö seose.

Uus rakendus tungib Google'i pärusmaale info allikana ja kanalina, mille kaudu reklaamijad saavad oma sihtgrupini jõuda.

"Mis on väärtuslikum – kas leida New Yorgis üks sushirestoran või leida selline, mis meeldib sinu sõpradele," ütles Gartneri analüütik Michael Gartenberg. "Facebook jätkab Google'ile kannale astumist," lisas ta.

Kui Facebook suudab oma otsingumootoriga tagada tõhusama reklaamimise, võib ta aastaga haarata viis protsenti 15 miljardi dollari suurusest otsingumootorite põhisest reklaamiturust, ütles IDC analüütik Karsten Weide.

Ka Google on vasturünnakul ja tungimas Facebooki pärusmaale oma sotsiaalvõrgustiku teenusega Google+, mis tuli välja 2011. aastal.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755