21. jaanuar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Noor ettevõtja raputab panku

Ühel võõrapärase nimega noorel eesti ettevõtjal on suur plaan - ta tahab Eesti pangandusmaastikule rohkem konkurentsi. Seni pole see tal veel õnnestunud, aga ta pressib edasi.

21aastane tudengist ettevõtja Nazari Goudin pani oktoobri alguses Eestis käima laenude maaklerteenust pakkuva veebilehe pangalaen.ee. Lihtne veebiteenus, mille kaudu klient erinevatelt pankadelt korraga laenupakkumisi küsida saab, jõudis ootamatult jõuliselt Eesti peamistesse uudistekanalitesse - selle väikeosanikust partneri Andres Arraku järgi "Arraku portaaliks" ristitud teenuse kohta tegid avaldusi nii pangaliit kui riigiametid. Neist jäi kõlama kahtlus, et tegemist ei ole usaldusväärse teenuse ega teenusepakkujaga.

Loomulikult ei meeldi Goudinile kuvand, mis tema veebilehest avalikult kujunenud. Lihtne "guugeldamine" otsisõnaga "pangalaen.ee" annab mh esilehel vastetena välja pealkirjad: "Pangaliit: Pangalaen seab ohtu tarbija isikuandmed", "Inspektsioon alustas portaali pangalaen.ee suhtes menetlust" ja "Arrak meelitab tarbijaid kahtlasesse pangalaenu portaali". 

Pangalaen.ee on Goudini esimene katsetus ise uue nišiga turule tulla. Selle planeerimine ei võtnud tal kuigi kaua aega, sest eeskujud on olemas. Enne lehe käivitamist räägib ta potentsiaalsete teenuse kasutajatega ehk inimestega enda ümber, selgitamaks, kas teenus Eestis töötaks, leiab endale partneriks Arraku, kes võtab ülesandeks teenusest laiemalt rääkida ja käivitab veebiportaali, mis toimib lihtsalt: kasutaja sisestab oma andmed ja selle, milleks laenu soovib, portaal saadab sisestatu automaatselt krediidiasutustele laenupakkumise küsimiseks.

Kuna süsteemi arendab ta ise, ei vaja lehe käivitamine ülemäära suuri investeeringuid - ca 1500 eurot. Raha ei ole portaal seni teeninud, kuna põhiteenus on tasuta. Goudini sõnul liigub mõte selle poole, et sama portaali põhjal võiks tulevikus pakkuda laenunõustamise alal lisateenuseid, ka veebireklaami saaks müüa.

Eesti suurima turuosaga panga esindaja usub, et selline teenus väga midagi kliendile juurde ei anna. Goudin arvab vastupidist. Ta on kindel, et teeb head ja vajalikku asja, millest laenuvõtjale reaalselt kasu on. Pankadele ka, sest see võib muuta laenuturgu selliselt, et toob nad mugavustsoonist välja - klient ei küsi laenupakkumist enam ainult kodupangast, vaid kõigilt korraga ja kliendi nimel tuleb pangal enam võidelda. Ta tunnistab, et praegu uuesti tehes oskaks ta pisemaid karisid vältida. Äkki oleks saanud enne alustamist pankadega kokkuleppele jõuda? "Minna pankade juurde sõbraliku näoga ja öelda, et teeme - see ei tööta. Nad on tunnistanud, et seda on juba üritatud. Kui sa naeratad ja ütled, et teeme, siis nad lihtsalt ütlevad, et ei tee," räägib ta.

Miks algatasid ametkonnad uue portaali suhtes menetluse ja kuidas kritiseerivad ettevõtmist pangad, loe pikemalt tänase Äripäeva kaaneloost.

Autor: Rivo Sarapik, Hannes Sarv

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755