Autor: Romet Kreek • 5. veebruar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Euroopa telekomid hädas väiksemate arvetega

Euroopa mobiilsideoperaatorid langevad ühe kaugemale oma USA rivaalidest teenustasude tõstmisel, kuna juurutatakse kiiremaid teenuseid, kuid hinnakärped Prantsusmaal ja Suurbritannias viitavad, et klientide arved vähenevad edasi.

Deutsche Telekomi Suurbritannia mobiilsideoperaator EE ja Prantsuse France Telecom kärpisid jaanuaris tasusid oma kiireimas neljanda põlvkonna võrgus. Vivendi SFR üksus kärpis Prantsusmaal pakettide hindu kuni 25 protsenti. Saksamaa 4G turul on Vodafone Group kärpinud oma kalleimate pakettide tasusid.

Allahindlused viitavad, et mobiilsideoperaatorid loobuvad lootusest, et Euroopa tarbijad maksavad rohkem kiiremate muusika allalaadimiste, YouTube'i videode ja muu andmerohke sisu eest, vahendab Bloomberg.

"Euroopa telekomid on deflatsioonilised," ütles Natixise telekomianalüütik Benoit Maynard. "Me ei ole kunagi näinud kasutaja kohta tulu kasvu ühelgi peamisel Euroopa turul pikemalt kui kvartal või kaks. 4G ei muuda suurt midagi."

Olles maadelnud aastaid langevate mobiilsidepakettide hindadega lootsid Euroopa telekomide juhid, et 4G aitab kasvatada tarbijate mobiilsidearved USA omade tasemele. "Ülereguleeritus ja karm konkurents on muutnud selle eesmärgi saavutamise keerulisemaks,“ ütles Maynard.

USAs on kasvanud keskmine mobiilsidearve ligi 50 dollarile kuus viie aasta taguselt 41 dollarilt. Samal ajal on Sanford C. Bernsteini hinnangul kukkunud Euroopa keskmine arve 41 dollarilt 32 dollarile.

Kuigi nutitelefonide tõttu on mobiilside liiklus kasvanud eksponentsiaalselt, peavad telekomid investeerima suuremasse võimsustesse, kuid täiendav liiklus ei kajastu tuludes.

"Operaatoritel on raskusi nõuda tulevikus klientidelt preemiat 4G teenustelt, kuna nad ei küsi reaalselt preemiat täna 3G teenuste eest," ütles S&P Capital IQ analüütik James Crawshaw. Euroopas on tarbijad näidanud, et nad ei maksa rohkem suuremate kiiruste eest, kuid nad on valmis hääletama jalaga, kui seda neile ei pakuta.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052