Autor: Romet Kreek • 5. veebruar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hiinat ja USAd on tabanud robotisõjad

Üha enam tuleb Hiinast ja USAst uudiseid, et robotid võtavad inimestelt töö.

Momentum Machinesi Alpha masinad küpsetavad maitsvaid gurmeehamburgereid – kuni 360 tunnis. Ja sedasi saab kvaliteedi ja efektiivsuse poolest gurmeekvaliteediga burgerid kiirtoidu hindadega. Säästu pole keeruline ette kujutada. Ei ole vaja isegi kassapidajaid. Kliendid sisestavad tellimuse, maksavad ja ootavad akna taga.

Ettevõte plaanib avada esimese ainult robotite poolt teenindatava restoraniketi, kirjutas Mike Shedlock oma blogis.

Päevalehe China Daily teatel kasvas Ernst & Youngi hiljutise analüüsi kohaselt 2011. aastal keskmine aastane tööjõukulu töötaja kohta enam kui 40 000 jüaanile ehk 4717 eurole võrreldes vähem kui 25 000 jüaaniga viie aasta eest.

Seda arvestades on lihtne arvutada, kui kasulik on robotite kasutamine.

"Tööstusrobotid on juba töötajatest odavamad Hiina idapiirkondades," ütles riigi kõrgtehnoloogia arenguplaani robotipaneeli ekspertgrupi juht Wang Tianmiao.

Tema andmeil maksab tüüpiline robot umbes 300 000 jüaani ja selle aastane hoolduskulu on 20 000 jüaani. Kogukulu 500 000 jüaani kümne aasta jooksul on oluliselt madalam kui 6000 kuupalgaga tehniku oma ning robotid suudavad töötada kolm korda efektiivsemalt.

Yahoo! News kirjutas, kuidas majandussurutis ja tehnoloogia tapavad keskklassi töökohad.

Viis aastat tagasi alanud suure majandussurutise kahjud on kohutavalt selged – miljonid keskklassi töökohad arenenud maailmas on kadunud. Ja olukord läheb hullemaks kui tundub.

Enamus töökohti ei tule enam kunagi tagasi ja kadumas on veel miljonid. Need töökohad ei kao ainult Hiina ja teistesse arengumaadesse ja need ei ole pelgalt tehasetööd. Üha enam töökohti kaob teenuste sektoris, kus USAs töötab 2/3 inimestest.

Aasta-aastalt võtavad arvutitel töötav tarkvara ja teised masinad – mis muutuvad üha keerukamateks ja võimekamateks – ära tööd, mida on teinud inimesed. Aastakümneid on ulmeteosed hoiatanud, et tulevikus ei ole me enam ise oma tuleviku arhitektid, kuna meid asendavad masinad. Associated Press avastas, et tulevik on juba jõudnud kätte.

"Ei ole ühtegi sektorit, millest see läheks mööda," ütles The Lights in the Tunneli kirjutanud tarkvarakompanii omanik Martin Ford, kes prognoosis kõikjal töökohtade kadu. "Kõikjal," lisas ta.

Numbrid on peavaluks isegi tööjõuanalüütikutele. Suure majandussurutise käigus USAs kadunud 7,5 miljonist töökohast pooled on tööstusharudes, kus makstakse keskklassi palka alates 38 000 kuni 68 000 dollarini aastas. Ainult kaks protsenti tekkinud töökohtadest on keskmise töötasuga tööstusharudes.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755