Autor: Marta Jaakson • 19. veebruar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Soome pressinõukogu lubab Facebooki sõnavõtte kasutada

Helsingin Sanomat kirjutas täna, et Julkisen Sanan Neuvosto (Eestis täidab sama rolli Pressinõukogu) otsustas, et Facebooki sissekanded on käsitletavad tavalise infoallikana ning meedia võib sissekandeid tsiteerida ilma omaniku nõusolekuta.

Julkisen Sanan Neuvosto (JSN) otsustas, et Facebooki sissekanded on käsitletavad  tavalise allikana ning meedia võib sissekandeid tsiteerida ilma omaniku nõusolekut küsimata kui need ei riku kellegi privaatsust ja on kirjutatud avalikkusele huvipakkuvast asjast.

Eesti Pressinõukogu esimees Eve Rohtla on aga seisukohal, et viisakas on allikalt enne tsitaadi kasutamist siiski luba küsida.

Ametlikku seisukohta Pressinõukogul ei ole, kuna sotsiaalmeedias avaldatud tsitaatide kasutamisega seonduvad probleemid on harvad.

Sotsiaalmeedia kui allika kasutamise reguleerimist ei pea ta hetkel vajalikuks. „Lõpuks me reguleerime kõik asjad ära - kui palju me võime samme astuda ja mitu korda nina nuusata. Liigne reguleerimine ei ole kunagi hea,” märkis Rohtla. Seni on tema sõnul ajakirjanikud säilitanud terve mõistuse ning üle piiri mindud ei ole, ent kui sotsiaalmeediaga seonduv võtab suuremad mõõtmed, lubab Rohtla teema arutluse alla võtta.

Eesti Ajalehtede Liidu tegevjuht Mart Raudsaare isiklik arvamus on küsida tsitaadi kasutamiseks nõusolekut. Ta nentis, et Facebook on aina enam liikumas suurema avatuse poole. „Ei saa öelda, et Facebook on ainult minu privaatsfäär, ma arvan, et ta üha enam ei ole seda,” märkis Raudsaar.

Soraineni vandeadvokaat Mihkel Miidla, kes on peamiselt spetsialiseerunud infotehnoloogia, andmekaitse ja telekommunikatsiooni nõustamisvaldkondadele, rääkis, et sõnavõtt on samuti autoriõiguse objekt, mille kasutamisel peab olema kindlasti juures viide autorile, konto peab olema avalik, millel on juurdepääs kõigil.

Rohtla pooldab sotsiaalmeedias ilmunud sõnavõtu avaldamist,  kui see on inimese isiklik või ametlik seisukoht, kui inimest ennast ei ole tabatud, ent kui seisukoht artiklile lisaväärtuse annab. Rohtla tõi näitena Roy Strideri (Raul Sillaste) juhtumi kus väljaanne Koit avaldas Strideri blogi sissekandele vastaspoole arvamuse, ent ei lisanud algallika kommentaari

„Kena ja viisakas on inimese käest üle küsida, kas ta on endiselt nende arvamuste ja seisukohtade juures, sest ka arvamused võivad muutuda,” märkis Rohtla.

 

 

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755