Autor: Alyona Stadnik • 12. märts 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Priit Alamäe: kõrbes vee leidmine on kunst

Nortal AS juhatuse esimees Priit Alamäe sõnul rasketes oludes jäävad ellu need, kellel on tõestatud ärimudel, kes ajavad oma äri pika vaatega ja kelle suhtes võivad kliendid kindlad olla, et nad ka kolme ja viie aasta pärast alles on.

"Arvestades Põhjamaade majandustes toimuvat ning Eesti suhteliselt suurt sõltuvust meie naaberturgudest, nii eksporditurgude kui ka finantssüsteemi osas, on Eesti n-ö majanduspidu mõnes mõttes loogikavastane," kommenteeris Alamäe eelmise aasta SKP kasvu.

Eesti 2012. aasta sisemajanduse koguprodukt (SKP) kasvas eelmisel aastal jooksevhindades 6,6% (inflatsiooniga korrigeerituna 3,2%) ning ulatus rekordilise 17 miljardi euroni.

Alamäe sõnul on Soome juba üle aasta olnud madalseisus ja Rootsist tuleb viimasel ajal ainult negatiivseid uudiseid. "Kui olla positiivne, siis võiks öelda, et Põhjamaad on tänu Eesti konkurentsivõimelisusele, enda vajadustest lähtuvalt ning kulude vähendamise eesmärgil hakanud tooma siia rohkem investeeringuid ja tootmist ning et see ongi püsiv trend ja aitab meid läbi ka halbadest aegadest. Kui olla negatiivne, siis võiks öelda, et ka 2008. aasta kriis jõudis Eestisse ca pooleaastase hilinemisega," lausus Alamäe.

Ta lisas, et kindlasti on Eesti majandus täna oluliselt tugevam kui aastal 2008. Majanduse struktuur on muutunud ning oluliselt elujõulisem. "Eksporti on rohkem ja mulli vähem. Isegi kui käivitub negatiivne stsenaarium ja Eestis tulevad järgmisel aastal tagasilöögid, siis kindlasti ei saa need olema nii valusad kui 2008. ja 2009. aastatel. Ennustamine on tänamatu tegevus ja seega tuleb oma strateegia sättida selliselt, et olukorra positiivsele või negatiivsele muutumisele saaks kiirelt ja võimalikult valutult reageerida," märkis ta.

Ta lisas, et igapäev on näha, et Põhjamaades on investeeringute kraanid suhteliselt kinni keeratud ja kõik kulutused läbivad väga tiheda sõela. "Nortali õnn on see, et me tegutseme aladel, kus meie tooted ja teenused loovad klientidele selget majanduslikku väärtust nii headel kui halbadel aegadel. Me oleme alati oma äri ehitanud väga pika vaatega ja meie riskid on nii geograafiliselt kui ka sektoriliselt hajutatud," selgitas ta.

Nortal on  2013. ja 2014. aastaks ette valmistunud selliselt, et negatiivse majandusväljavaate korral on ettevõtte stabiilne ja positiivse korral näidatakse korralikku kasvu," lausus Alamäe.

IT-sektoris on Eestis viimastel aastatel olnud järjekordne buum ja analoogselt kriisi-eelse kinnisvarasektoriga on tekkinud hulk ettevõtteid, kes üritavad laineharjal sõites kiiresti suurt raha teha, lisas ta. "Rasketes oludes jäävad ellu need, kellel on tõestatud ärimudel, kes ajavad oma äri pika vaatega ja kelle suhtes võivad kliendid kindlad olla, et nad ka kolme ja viie aasta pärast alles on. Vihma ajal ei ole raske märjaks saada, aga kõrbes vee leidmine on juba kunst," tõdes Alamäe.

Kuidas kommenteerivad teised ettevõtted eelmise aasta SKP-d, loe tänasest Äripäevast.

 

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052