Autor: Kadri Põlendik • 26. märts 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Jürvetson: majanduslangus on parim aeg firma loomiseks

Riskiinvestor Steve Jürvetson leidis, et ainult segastel aegadel saab sündida uusi ettevõtteid ning tõi näiteks majanduslanguse 5 aastat tagasi, mis soodustas teatud sektorites uute firmade loomist.

Täna Tallinnas toimuval tehnoloogiakonverentsil MIT Global Startup Workshop astus Skype’i vahendusel üles Eesti juurtega USA riskikapitalist Steve Jürvetson. Tema ettekande algus venis tehniliste probleemide tõttu ligi 20 minutit ning Jürvetsoni nägu auditoorium lõpuks ei näinudki. Heli jõudis aga kuulajateni probleemideta, seega pidas ta üsna ebatavalise ettekande, kus olid näha vaid slaidid ning kuulda kõneleja hääl.

Jürvetson alustas arutlusega, milline võiks olla mõjukaim firma maailmas 20 aasta pärast.

„Ma vean kihla, et mitte keegi siin ruumis, sealhulgas mina ise ei oska nimetada kõige olulisemat firmat 20 aasta pärast. See on lihtne kihlvedu, sest kõige olulisem firma ei eksisteeri praegu,“ kõneles ta. Näiteks tõi ta mineviku, märkides, et 20 aastat tagasi ei olnud olemas selliseid tehnoloogilisi uuendusi nagu Google või Facebook. Isegi Apple oli tema sõnul nii-öelda surivoodil ning selle tegevus soovitati lõpetada. Oma aruteluga jõudis ta tulemuseni, et uus tegija turul on see, kes defineerib tuleviku. Küll aga säilib tema sõnul küsimus, kuidas see nii on.

Ta jätkas segaduse tekitamise teemal ning tõdes, et kui ei oleks katkestusi või segadusi, ei sünniks ka uusi ettevõtteid.

„Segaduse all pean silmas seda, et miski muudab tavapärast äriajamise viisi. See võib olla majanduslik kokkuvarisemine,“ kõneles Jürvetson. Ta tõi näiteks 2008. aasta, mil USAs oli parim aeg alustada kas uue autoettevõttega või luua rahandusteenuseid pakkuv firma, sest just need kaks sektorit kannatasid kõige rohkem majanduslanguse ajal.

„Kui vaadata, kes üle maailma majanduslikult võitsid, siis tõenäoliselt kõige edukamad firmad loodi sel ajal, kui turg oli languses,“ ütles Jürvetson.

1998. aastal alguse saanud Massachusetts Institute of Technology (MIT – Massachusettsi tehnoloogiainstituut) korraldatav iga-aastane rahvusvaheline konverents on aastate jooksul jõudnud kuuele kontinendile, millest võetakse osa enam kui 70 riigist. Eestist on seni õnnestunud suurüritusel osaleda Ajujahi meeskondadel 2010. aastal Soulis ja 2011. aastal Istanbulis, kus suurtel lavadel esitleti 10 parema seas edukalt oma äriideid.

2012. aastal troonis MIT ülemaailmse ülikoolide pingerea esikohal, edestades nimekaid Harvardi ja Cambridge'i ülikoole.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052