Autor: Inga Jakobson • 26. märts 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Skype'i asutaja: tuleb hoida rooli ja suunduda õnne poole

"Ettevõtjana oled kui autojuht: tuleb hoida rooli ja suunduda õnne poole, seejuures mäletada, et vastutad tagaistmel reisiva maailmaga," märkis Skype'i üks asutajatest Jaan Tallinn MIT GSW konverentsil.

"Täna investeerib inimkond rohkem raha huulepulkade teadusse ehk katsetusse, kui mõtleb, kuidas järgmine sajand üle elada," ütles Tallinn.

Jaan Tallinn rääkis Tallinnas toimuval tehnoloogiakonverentsil Skype'ist saadud õppetundidest ja kutsus noori ettevõtjad teadvustama enda rolli ühiskonna arengu eestvedamises.

Äripäev tegi Jaan Tallinna soovitustest kokkuvõtte:

Ära ole amööb. Mõtle enda peaga. Ühiskond ja eksperdid eksivad. Ära usalda pimedalt ühiskonna trende ega ekspertide arvamusi. Ära tee asja lihtsalt/ainult selle pärast, et see toob garanteeritud kasumi.

Alternatiiv. Tööta selleks, et mõjutada maailma arengut positiivselt. Hoolitse, et su mõju oleks maksimaalne.

Ole loov. Terve mõistus on tihti liiga turvaline. Inimesed ei julge mõelda väljaspool ettemääratud piire. Paljud eksperdid piirduvad tavapäraste lahenduste ja teadaolevate arvamustega.

Mõtle turvalisusele. Alusta lihtsatest ohutuseeskirjadest. Piltlikult öeldes, kinnita turvavöö.Tulevikku ei ole võimalik ennustada. Sa ei pruugi alati päästa, aga see parandab su šansse. Suurenda inimkonna võimalusi ja vähenda riske. Päästa enda elu, seejärel päästa ka teisi.

Väldi liigset enesekindlust. Elu on ettearvamatu. Ole alandlik. Rakenduse arendamisel arvesta, et seda võivad mõjutada teised tehnilised lahendused.

Kindlusta, et ehitad lahenduse sisse ohutuse piirangud. Lisaks garanteeri, et sul oleks varukoopia ohutus kohas. Ole valmis, et reaalsusel on sinust rohkem kujutlusvõimet. Ta kindlasti üllatab sind.

Väike muudatus võib kaasa tuua suure probleemi. 2007. aasta augustis oli Skype kaks päeva maas. Skype'i arendajad olid eeldanud, et nende võrgustiku arvutid ei lülitu kõik üheaegselt välja. Neil oli turvalisust ja stabiilsust tagav lahendus olemas juhul, kui mõned üksikud arvutid välja lülituvad. Siis aga hakkas Windows mingil hetkel kõikide kasutajate arvuteid sünkroonselt uuendama. Ehk kord kuus ja samal ajal. Operatsioonisüsteemi järjekordne turvalisuseuuendus mõjutas kõiki Skype'i masinaid samal ajal, süsteem oli halvatud ja võimetu end ise taastama. Õppetund: ära kunagi eelda, et olukord on täielikult kontrolli all.

Kasvata maailma õnne. Ole rõõmus ja naudi. Tihti ei väärtustata oskust lõbutseda. "Inimesed on harva edukad, kui nad ei tunne rõõmu oma tegudest," Dale Carnegie.

 

 

 

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052