4. aprill 2013
Jaga lugu:

Uuringufirma: Microsoft on nelja aastaga tühine

Mitte veel kaua aega tagasi oli Microsoft vaieldamatu tehnoloogiatööstuse kuningas, kuid uuringufirma Gartner sõnul võib firma aastaks 2017 olla täiesti marginaalne tegelane.

Gartner avalikustas täna värske analüüsi, milles prognoosib, et aastaks 2017 müüakse Google'i operatsioonisüsteemil Android töötavaid seadmeid sedavõrd palju, et need kahvatavad Windowsi personaalarvutite ja telefonide müüginumbrid, vahendab Finance Yahoo. Apple'i iPhone'ide ja iPadide müük on umbes samal tasemel Microsoftiga.

"Microsoft võib kolme-nelja aastaga muutuda täiesti tähtsusetuks, kui nad ei suuda seni raskusi valmistanud tahvelarvutite ja nutitelefonide turul ennast ümber pöörata," ütles The Daily Tickeri analüütik Henry Blodget.

Numbrid on muljetavaldavad. Gartner prognoosib, et 2017. aastaks ulatub tahvlite ja nutitelefonide müüginumbrid 2,7 miljardi ühikuni. Seda on peaaegu 10 korda rohkem võrreldes personaalarvutitega samal ajal.

Microsofti jaoks on nüüd küsimus selles, kuidas püsida olulise tegijana. Kas firma suudab järele võtta nutitelefonide ja tahvelarvutite turul, kus on aastaid ilma mingisuguse eduta tegutsetud või peaks firma võtma ette midagi täiesti teistsugust?

Yahoo Finance'i kolumnisti Michael Santoli sõnul peab Microsoft mõistma, et nad ei suuda lihtsalt elus püsida vana arhidektuuri põhjal. Tema hinnangul on Microsofti suurimaks probleemiks pea monopoolne äri, mis teenib niigi palju raha ja ei julgusta uusi riske võtma.

Investorid on juba peaaegu, et käega löönud Microsoftile. Aastaga on aktsia 9% langenud, samas kui Google on tõusnud 25%. Santoli hinnangul tervitaks Wall Street tegevjuhi Steve Ballmeri lahkumist, mis annaks lootust uuele tulevikule ning lisaks aktsiale hoogu. Kuid isegi siis ei ole kindel, kas sellest ainuüksi piisaks.

Autor: Fredy-Edwin Esse, California

Jaga lugu:
ITUUDISED UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad Ituudised uudised igal nädalal enda postkasti.

Ituudised.ee toetajad:

Enimloetud
Aali Lilleorg
Aali LilleorgtoimetajaTel: 505 3172aali@ituudised.ee
Ana Madismäe
Ana Madismäereklaamimüügi projektijuhtTel: 545 60 150Ana.Madismae@aripaev.ee