Autor: Raivo Sormunen • 10. aprill 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

ASI võis teenida Mendeley müügiga ülihea tootluse

Ehkki ametlikult pole teada, palju teenis Eesti investeerimisfirma Ambient Sound Investments (ASI) virtuaalse koostöökeskkonna platvormi Mendeley osaluse müügi pealt, võib spekuleerida, et kasum võis olla vähemalt kümnekordne.

Tehnoloogiauudiseid ja -analüüse vahendava saidi Techcrunh andmeil võis maailma juhtiv haridussektori kirjastusfirma Reed Elsevier kogu aktsiapaki ära osta 69-100 miljonit dollari (53-76 miljonit eurot) eest.

ASI osaluse suurust Mendeleys pole müügitehingus ega ka investeerimisfirma aruannetes välja toodud. Küll aga on teada, et koos riskiinvestorite Stefan Glänzeri ja Alex Zubillaga olid nad 2008. aastal esimesed julged, kes aasta varem loodud koostöökeskkonna saidile raha investeeringuteks andsid.

Tollane kolme investori rahapaigutus ulatus Techcrunhi andmeil kokku 2 miljoni dollarini (1,5 miljoni euroni).

Lisaks investeerisid Access Industries, Passion Capital, Tom Glocer ja Andurance Ventures alles millalgi sel aastavahetusel Mendeleysse alla 10 miljoni dollari (7,6 miljonit eurot), kuid tõenäoliselt tuli neil maksta osaluse eest juba märksa krõbedamat hinda, kuna toona käisid juba ettevõtte ülevõtmisspekulatsioonid.

Seega ei maksa imestada, kui ASI võis veidi enam kui neli aastat kestnud ja ehk poole miljoni euro suuruse investeeringu pealt teenida vähemalt kümnekordset tulu.

Ambient Sound Investments on 2003. aastal Skype’i eestlastest kaasasutajate loodud investeerimisettevõte. ASI on teinud investeeringuid üle 30 ettevõttesse Aasias, Ameerika Ühendriikides ja Euroopas. Mendeley tehing on ASI jaoks neljanda portfelliettevõtte müük.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755