Autor: Rainer Saad • 12. aprill 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mobiiliäpiga on võimalik lennukit kaaperdada

Amsterdamis peetud küberturvalisuse konverentsil „Hack in the Box“ demonstreeriti seda, kuidas on mobiiliga võimalik lennuki juhtimine üle võtta, kirjutas CNBC. 

Saksa küberturvalisuse firma n.runs AG konsultant Hugo Teso näitas seda, kuidas on võimalik algteadmiste ning vajalike seadmetega võtta kontroll kogu kokpiti üle.

Teso demonstreeris, et kasutades Ebayst ostetud lennuki pardasüsteemi FMS (Flight Management System) ning raadiosaatjat, oli ta suuteline tuvastama lennuki tähtsaid koode. Sellega suutis Teso häkkida lennuki autopilooti ning võtta kontroll kogu lennuki üle. Teso sõnul on lennukisüsteemidesse sissehäkkimine võrdlemisi lihtne ning ta on suuteline hõivama ükskõik millise lennuki.

Teso on välja töötanud ka enda mobiiliäpi „PlaneSploit“, mis võimaldab koos eelpool mainitud seadmetega kasutajatel muuta lennukite kurssi maapinnal asudes. Näiteks reisilennukite kurssi on eriti lihtne muuta, kuna neil puudub vastav turvaseade, mis ütleks, kas saadetud informatsioon tuleb õigest allikas.

„Selle süsteemiga saab muuta kõike, mis puudutab lennuki navigatsiooni,“ ütles Teso Forbesile.

Kuna mobiiliäpp suudab häkkida ainult lennuki autopilooti, tähendab see seda, et kui piloodid lülitavad autopiloodi välja, kaob ka rünnak.  

Jaga lugu
Ituudised.ee toetajad:
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Kent-Erik SchwedeReklaamimüügi projektijuhtTel: 509 8932