Autor: Indrek Kald • 18. aprill 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Interneti kogukond: BSA esitas Eestile ultimaatumi

MTÜ Eesti Interneti Kogukond teatel esitas intellektuaalomandi kaitse organisatsioon BSA Eestile ultimaatumi.

Esmaspäeval toimus MTÜ teatel justiitsministeeriumis ümarlaud, mis kutsuti kokku BSA kirja peale. Kirjas nõuti koopiaõiguse rikkujatele uusi trahve, ennetavaid kahjuhüvitisi ning kaebajale väiksemat kohtulikku tõendamiskoormust. Lisaks kaasnes ähvardus panna Eesti intellektuaalomandit halvasti kaitsvate riikide nimekirja "Special 301", mis tähendaks mitteformaalseid sanktsioone Eesti majandusele.

Kirjas pakub BSAd esindav advokaat Kaido Uduste koostööd Eesti riigiga esitades terve rea nõudmisi, mille täitmise järel võib Eesti nimekirjast välja jääda. Oma kirjas jättis ta mainimata, et BSA on IIPA liige ning et just BSA esitas IIPA-le kaebuse, mille alusel IIPA soovib Eestit nimekirja lisada, märkis ümarlaual interneti kogukonda esindanud MTÜ juhatuse aseesimees Elver Loho.

"Tegu on tänapäevase katuse pakkumisega, kus lobiorganisatsioon loob ohu ning seejärel tuleb pakub lahendust," ütles ta. "Varem on säärane diplomaatia käinud märksa rohkem läbi lillede või kabinetisaladuses. Minu silmad pole selles valdkonnas veel nii jultunud avalikku ähvarduskirja näinud," lisas Loho.

MTÜ teatel on piraatlus pigem teenuseprobleem. "Isiklikult ostan oma tarkvara legaalselt App Store'ist ning Steamist. Mitte trahvide ja kohtuasjade kartuses, vaid sellepärast, et läbi sääraste teenuste ostmine on kordades mugavam ja arvuti tervisele ohutum kui piraatlus," rääkis Loho.

"Ootan pikisilmi Eestisse USAs levivaid teenuseid nagu Netflix, et läbi nende mõistliku hinna, kvaliteedi ja mugavusega tarbida filme ja muusikat. Peamised põhjused, miks need teenused veel Eestis pole, on Eesti väike turg ning justnimelt Läänes leviv liigne koopiaõiguse kaitse, mis takistab teenusepakkujatel läbi rääkimast Eesti territooriumi sisaldavaid litsentse," selgitas ta.

Kaido Uduste poolt intellektuaalomandi kaitse organisatsioon BSA nimel justiitsminister Hanno Pevkurile saadetud kirja kohaselt võib halb olukord intellektuaalomandi kaitse alal tuua Eesti majandusele probleeme.

IIPA tegi 8. veebruaril avaldatud teate kohaselt USA valitsusele ettepaneku lisada Eesti Special 301 Raporti "Special Mention" nimekirja koos selliste riikidega nagu Albaania, Moldova, Malaisia jt. Nimetatud märge osutab sellele, et Eestis pole intellektuaalomandi kaitse alane olukord korras.

"Kuivõrd Special 301 Raport on üks olulisemaid dokumente, mille alusel hinnatakse intellektuaalomandi kaitse olukorda erinevates maailma riikides ning mille alusel tehakse ka investeerimisotsuseid kõrgeimat lisandväärtust loovatesse innovaatilistesse valdkondadesse, vähendab raportis kajastamine oluliselt Eesti majanduse vastavaid võimalusi," seisab kirjas.

"See vähendab ka lootust, et intellektuaalomanditööstus kohandaks ning mugandaks oma tooteid ja teenuseid Eesti turu jaoks. Selle tulemusena jäävad tarbijate jaoks paljud tooted ja teenused ka edaspidi kättesaamatuks. Eesti Vabariik muutub üha enam ääremaaks. Lähinaabrid, kellega Eesti Vabariik investeeringute eest konkureerib, saavad selliselt ka olulise konkurentsieelise," lisas Uduste ministrile saadetud kirjas.

IIPA esitas BSA teatel vastava ettepaneku USA valitsusele mitmel põhjusel:

1) Intellektuaalomandi kaitse pole Eestis ühelgi tasandil (sh seadusandlikul,täidesaatval ega ka õiguskaitse tasandil) prioriteetne;2) Eestis valmistatakse ette süsteemseid seaduste muudatusi, milleeesmärgiks on intellektuaalomandi rikkumiste dekriminaliseerimine ning tarbijatehuvide eelistamine autorite ja õiguste omajate õigustele;3) Õiguskaitseorganite ressursside ja koolituse puudumine piirab Eestisintellektuaalomandiõiguste karistusõiguslikku kaitset;4) Intellektuaalomandi kaitse on tsiviilõiguslikult keeruline, kallis ning seotudebamõistlike tähtaegade ja viivitustega. Õiguste omajate tõendamiskoormis onkõrge;5) Eestis ei oma kahjuhüvitised tõkestavat mõju, mis muudab intellektuaalomandiõiguste rikkumised rikkujatele majanduslikult kasulikuksPuuduvad karistuslikud ja ennetavad kahjuhüvitised. Seega on tegemist komplekse probleemiga, mille lahendamine eeldab kõikide osapooltekoostööd ning pidevat panust.

BSA kinnitusel on nad pikka aega Eestis tegelenud intellektuaalomandi kaitse alase tegevusega ning omavad seetõttu ülevaadet praktilistest probleemidest, mille tõttu intellektuaalomandi kaitse Eestis ei toimi. Seetõttu tegi BSA justiitsminister Pevkurile ettepaneku alustada dialoogi ning sisulist koostööd selle nimel, et kõrvaldada puudused, mida Eestile intellektuaalomandi kaitsel ette heidetakse ning seeläbi tagada ka autoriõiguste ja tööstusomandiõiguste tõhusam kaitse ja Eesti konkurentsivõimelisus selles valdkonnas.

BSA pakutavad lahendused selleks on:

1. Seada intellektuaalomandiõiguste kaitse Eestis taas prioriteetseks;2. Peatada intellektuaalomandialaste rikkumiste dekriminaliseerimise protsess;3. Tõhustada õiguskaitseorganite tegevust seoses intellektuaalomandiõigusterikkumiste tuvastamise ja tõkestamisega;4. Analüüsida intellektuaalomandiõiguste tsiviilõigusliku kaitse problemaatikat ning muuta õiguste kaitse selles osas efektiivsemaks ning tsiviilmenetlused lihtsamaks, kiiremaks ja odavamaks;5. Tuua Eesti õigussüsteemi ennetavad ja karistuslikud kahjuhüvitised seosesintellektuaalomandiõiguste rikkumisega.

BSA | The Software Alliance on tarkvaratööstuse huvide eest võitlev üleilmne organisatsioon ning teeb koostööd suurte äriühingutega, mis investeerivad aastas miljardeid eurosid tarkvaralahenduste loomisesse.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755