Autor: Rainer Saad • 24. aprill 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

7 kuulsat säutsu, mis liigutasid turge

Eile tegid aktsiaturud järsu languse, kuna häkiti uudisteagentuur Associated Pressi Twitteri kontole ning saadeti välja valeteade Valge Maja pommiplahvatuste kohta.

Kuna mitmed prominentsed investorid ja fondijuhid kasutavad Twitterit infoedastuse kanalina, reastas Business Insider seitse kuulsat säutsu, mis on turgu ühele või teisele poole liigutanud.

Investeerimisnõustaja Josh Browni säuts "võlakirjajumala" Jeff Gundlachi poolt korraldatud lõunasöögil põhjustas Mehhiko grillketi Chipotle'i aktsiale suure languse. Nimelt soovitas Gundlach panustada Chipotle'i aktsia langusele.

Võlakirjakuningas Bill Gross säutsus 2012. aasta aprillis oma Twitteri kontol, et Portugali ootab ees nn haircut ehk võlgade kärpimine või restruktureerimine. See põhjustas Portugali võlakirjade intresside languse.

2011. aastal säutsus Gross, et ootab USA Föderaalreservi kolmanda võlakirjade ostmise programmi teatavakstegemist Jackson Hole'i konverentsil. Mõne aja pärast säuts küll kustutati, kuid Dow Jonesi aktsiaindeks tõusis selle peale 50 punkti.

Mullu sügisel säutsus portfellihaldur Leo Isaak keset David Einhorni ettekannet, et Greenlight Capitali juht on rauamaagis lühike. ArcelorMittali aktsiale võis põhjustada see ligi kolmeprotsendilise languse.

Jaanuaris postitas keegi analüüsifirma Muddy Watersi juhi Carson Blocki nimel valeteate, nagu oleks ettevõte Audience sattunud juurdluse alla. Firma aktsia kukkus 25%, kuid lõpetas kauplemispäeva 4% all.

Mõne nädala eest säutsus Tesla Motori juht Elon Musk, et firma teatab varsti "väga huvitavaid" uudiseid (tegu oli vastuolulise finantsskeemiga). Kuid aktsia reageeris 4,6protsendilise tõusuga.

Kõige hilisemat turgu liigutavaks säutsuks võib pidada Associated Pressi libateadet, et Valges Majas plahvatas kaks pommi ning president Barack Obama on saanud vigastada. Turgudel toimus vaid mõne minutiga langus ning seejärel taastumine.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052