Autor: Ken Rohelaan • 7. mai 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nokia juht sai kriitikat

Nokia investorid ütlesid firma tegevjuhile Stephen Elopile, et nende kannatus hakkab katkema seoses püüdlustega jõuda järele nutitelefonide turuliidritele Apple'ile ja Samsungile, vahendas Reuters.

Iga-aastasel üldkoosolekul Helsingis ütlesid aktsionärid Elopile, et ta peaks uuesti kaaluma oma 2011. aasta otsust, millega mindi üle Microsofti loodud operatsioonisüsteemile.

"Sa oled meeldiv inimene... ja juhtide meeskond üritab anda endast parimat, aga sellest selgelt ei piisa," ütles aktsionär Hannu Virtanen koosolekul Elopile. "Kas sa oled teadlik, et tulemused on olulised? Tee põrgusse on sillutatud heade eesmärkidega. Palun mine mõnele muule teele üle," lisas Virtanen.

Elop jäi kindlaks varem teatatud pühendumisele Windows Phone'i tarkvaraga.

"Me teeme protsessi käigus täpsustusi. Aga meile on väga selge, et tänases ökosüsteemide sõjas oleme Lumia puhul teinud väga selge otsuse keskenduda Windows Phone'ile," ütles Elop. "Ning selle abil hakkame konkureerima rivaalidega nagu Samsung ja Android."

Nokia aktsiaid omava Danske Capitali aktsiaportfellihalduri Juha Varise sõnul võib Elop teha vea.

"Ta on kinniste ustega," täpsustas Varis. "Neil ei ole praegu uusi ideid. Nende saatus on seotud Windows Phone'iga."

Nokia müüs esimeses kvartalis 5,6 miljonit ühikut Lumiat, mis on sellele eelnenud kvartaliga võrreldes 4,4% suurem maht. Samal ajal jäi turuosa umbes 5% piiri juurde, kui Apple ja Samsung on haaranud rohkem kui poole turust.

"Ta on suutnud vähendada kulusid, kuid ta pole saanud hakkama turuosa kasvatamisega," ütles telekomifirmasid nõustava Greenwich Consultingi peaosanik Magnus Rehle. "Võib-olla saaksid nad minna tagasi Google'i juurde ning samuti paluda Androidi kasutamist. Isegi, kui see teeks haiget. Microsoft on oma võimaluse saanud ning nad ei suuda hoogu üles saada."

Kriitikale vaatamata tõusis Nokia aktsia Helsingi börsil 4,15%, hinnani 2,71 eurot. Aastaga on ettevõtte aktsiahind kerkinud 12,73%.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755