28. mai 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas investeerida Põhja-Koreasse?

Põhja-Korea majandus on üks maailma kõige tsentraliseeritumaid ning suletumaid. Kuid ometi saavad välismaalased Põhja-Koreasse investeerida.

Põhja-Korea varjab majandusnäitajaid ning kulutab enamuse oma ressurssidest sõjatööstusele. Riik on vaenujalal oma naabri Lõuna-Koreaga ning seal puudub aktsia- ja võlakirjaturg. CIA World Factbooki andmetel seisab kommunistlik riik silmitsi "krooniliste majandusprobleemidega." Raporti järgi on riigis siseinvesteeringute vähesuse tõttu puudus varuosadest ning tööstus on väga nõrk. Põhja-Koreas on olukord, kus ressursse suunatakse vajaminevatest investeeringutest ja sisetarbimisest sõjatööstusesse. Seetõttu on kannatanud riigi majandus, rahva heaolu ning näljahäda pole seal võõras nähtus.

OECD andmetel ulatus 2011. aastal Põhja-Korea SKP elaniku kohta 1800 dollarini ning majanduskasvunumbriks prognoositi siis 0,8 protsenti. USA valitsuse andmetel elab Põhja-Koreas praegu 25 miljonit inimest. ÜRO andmetel oli 2011 Põhja-Korea SKP elaniku kohta 506 dollarit ning kasv -0,1%. Näiteks arenenud Lõuna-Koreas oli 2011 SKP elaniku kohta 31 700 dollarit ning majanduskasv 3,6 protsenti. 2012 olid numbrid vastavalt 32 400 dollarit ja 2 protsenti. 

Põhja-Korea pole teeninud hüüdnime "eraklik kuningriik" niisama. Neil arvatakse olevat palju loodusressursse nagu kulda ja rauda. Kuid kommunistlik riik on näidanud vähest võimekust ja soovi oma majandust kasvatada. Välismaa ärimehed, kes Põhja-Koreas üritavad äri teha, seisavad silmitsi mitmete riskidega - alates ebastabiilsest valuutast kuni varade konfiskeerimiseni. "Lepingutel pole seal erilist väärtust," ütles USA välisministeeriumi esindaja Scott Snyder Wall Street Journalile. Vaatamata mitmetele probleemidele, on investorid jätkanud proovimist. Siin on erinevad võimalused.

Orascom Telecom Media & Technology Holding on üks väheseid (kui mitte ainus) börsifirmasid, mis Põhja-Koreaga äri teeb. Egiptuse kontsern pakub mobiiltelefoniteenust ühele miljonile põhjakorealasele. Täpselt pole teada, mis hinnaga seal mobiiltelefone müüakse ning kui palju kõneminut maksab. Kuid üks on kindel - välismaale helistada ei saa.

Missugused on võimalused investeerida näiteks võlakirjadesse ja kinnisvarasse, loe tänasest Äripäeva paberlehest.

Autor: Rainer Saad, Ave Lepik

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 5836 1474