Autor: Alyona Stadnik • 29. juuni 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Skype´i asutajad ostavad Kilgilt Pärnu sümboli Ammende Villa

Ettevõtja Rein Kilk müüb Ammende villa hoonestusõiguse Skype'i asutajate investeerimisfirmale Kv3. Pärnu linnavolikogu kiitis selle täna heaks. 

Pärnu linnapea Toomas Kivimägi sõnul oli Ammende Villa hoonestusõigus seatud Ammende Villa AS kasuks 2045.aastani. „Ammende Villa ASil tekkis soov või huvi hoonestusõigus võõrandada ja teiselt poolt Skype’i loojate ettevõtte, kellel on huvi seda hoonestusõigus omandada,“ märkis Kivimägi. "Ilmselt Rein Kilgil on vaja raha panna rohkem tasuvamatesse ettevõtmistesse ja vähem tasuvaid tõmbab tõenäoliselt koomale."

Ta lisas, et lepingus on säte, et hoonestusõiguse võõrandamine toimub omaniku ehk Pärnu linna loal. „Pärnu linnavolikogu andis suure hääleenamusega nõusoleku hoonestusõiguse võõrandmiseks. Kas see saab teoks või mitte, sõltub Ammende Villa AS ja Kv3 läbirääkimistest,“ selgitas Kivimägi. Konkurssi hoonestusõiguse müügiks linn ei teinud.

Linnapea sõnul on tehing positiivne, kuigi linn ei võitnud ega kaotanud selle tehinguga ühtegi eurot. „Öeldakse, et kapitalil ei ole värvi. Kui me räägime, nii olulistest sümbolitest nagu Ammende Villa Pärnus, siis on ilmselgelt kapitalil on värv olemas.“

Ta lisas, et see, et Kv3 kuulub nelja Eesti kodanikule, siis on nad üks väärikamaid võimalikke  ostjaid sellele hoonestusõigusele. „Nad on rõhutanud, et Ammende Villas on ka täna väga peremehelikult suhtutud aga nende ambitsioon viia paremate päevade tasemele,“ kinnitas Kivimägi.

Riskiinvestor arendab kinnisvara. Äripäeval ei õnnestunud Kv3 juhatuse liiget ja ASI juhatuse esimeest Tauno Tatsi täna kätte saada. Oma kirjalikus pöördumises Pärnu Linnavalitsuse majandusosakonna poole kirjeldab Tats, et muidu riskantsetesse idufirmadesse investeeriv ASI vaatab Eestis ka stabiilsemaid varaklasse, huvitudes ajaloolise väärtusega hoonetest. „Eesti siseselt investeerime reaalvarasse, sealhulgas ka kinnisvarasse, mille puhul lähtume püsiväärtusest ehk vara olemusest, mitte a la lepingust rentnikuga, millest tuleneb vara väärtus.“

ASI visioonil jätkab Ammende Villa majutus- ja toitlustusasutusena ning hoone kasutustarvet muudeta ei plaani. Küll näevad investorid 1000 ruutmeetrise juurde-ehitise rajamise võimalust, kuid konkreetset investeerimiskava veel ei ole.

Hea teada:

Kv3 OÜ

Asutato 2010. aastal konkreetse kinnisvaraobjekti soetuse eesmärgil. Et kinnistu ostu ei ole veel toimunud, ettevõttel majandustegevust ei olnud.

Kuulub 100% Ambient Sound Investments OÜ, milleomanikud on võrdselt: Jaan Tallinn, Ahti Heinla, Priit Kasesalu, Toivo Annus.

Ambient Sound Investments OÜ

Asutati peale 2006. aastal toimunud Skype aktsiate müügitehingut eBay’le on globaalsed investeeringud varajase faasi (start–up) ettevõtetesse, mis tegelevad tehnoloogia väljatöötamisel ja arendusel põhineva äriga. Ettevõtte omanike rahastatud pikaajalise investeerimisportfelli maht on 80m EUR.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052